Primele imagini cu nava Moskva?

18 Apr. 2022, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2022, 10:01 // Actual //  bani.md

După zile de mister, apar primele imagini cu ceea ce ar putea fi Moscova – nava amiral a flotei ruse – după atacul cu rachete din Ucraina, care a provocat distrugerea şi scufundarea acesteia.

Fotografiile nu a uf ost verificate , iar originea este încă incertă. Unii experți au postat pe twitter că multe detalii par să se potrivească, iar OSINTtechnical – un cont care partajează imagini și informații open source, a scris:

„Nu pot verifica autenticitatea lui, dar acesta este un crucișător din clasa Slava și nu cred că acolo, unul a fost distrus în acest fel înaintea Moscovei”.

Ucrainenii au anunțat miercuri noapte că un tir de rachetă lansat de forțele sale armate a provocat un incendiu la bordul crucișătorului rusesc Moskva. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au provocat daune majore navei rusești”, declara guvernatorul ucrainean al regiunii sudice Odesa, Maxim Marșenko.

Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat joi dimineața că nava a fost avariată, anunțând că tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza.

Rusia a afirmat ulterior că incendiul de la bord a fost adus sub control și că crucișătorul va fi remorcat în port în timp ce armata ucraineană a spus că Moskva a început să se scufunde după ce a fost lovită de o rachetă Neptun și muniția încărcată pe ea a explodat.

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi noapte că nava s-a scufundat din cauza „mării furtunoase” în timp ce era remorcată înspre port.

Pe tot parcursul zilei de joi au existat rapoarte contradictorii de la Moscova, Kiev și Pentagon cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu nava, dacă mai era încă în flăcări – sau dacă s-a scufundat.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău