Ungurii fac jocul lui Vladimir Putin! Scandal imens în Europa

24 Apr. 2022, 09:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2022, 09:27 // Actual //  Lupu Eduard

Slovacia și Polonia susțin sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei, conform declarațiilor formulate de premierul slovac Eduard Heger, aflat la castelul Stara Lubovna împreună cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki. Dat fiind faptul că Ungaria nu dorește să aplice sancțiuni împotriva Rusiei, pare că Grupul de la Vișegrad stă să se clatine, la fel ca unitatea UE.

Cei doi oficiali de rang înalt s-au întâlnit în cadrul unei sesiuni comune a cabinetelor prim-ministeriale, organizată în Slovacia, la castelul Stara Lubovna, situat în nord-estul țării.

Slovacia, dezamăgită de politicile Ungariei

În contextul unei discuții cu privire la intensificarea măsurilor punitive la adresa Federației Ruse care masacrează populația civilă din Ucraina, premierul Slovaciei, Eduard Heger, abordează și problematica ungară.

Astfel, Heger se arată dezamăgit de politica statului ungar referitoare la refuzul de a trimite arme Ucrainei, alături de nepermiterea trecerii transporturilor militare prin teritoriile sale.

Mai mult, atât Heger cât și Morawieck și-au exprimat dezacordul cu privire la nesupunerea acestui stat față de dispozițiile Uniunii Europene. Germania, care a protestat cu privire la impunerea sancțiunilor economice împotriva companiilor rusești este și ea blamată de cei doi oficiali ai statelor din Grupul de la Visegrad.

Premierul polonez cere înăsprirea sancțiunilor care vizează Rusia

Pe de altă parte, premierul polonez Mateusz Morawieck face presiuni pentru o înăsprire a sancţiunilor UE care vizează Rusia, apreciind că măsurile adoptate până acum nu sunt nici pe departe suficiente.

Morawiecek s-a întâlnit cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina.

Premierul polonez a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice – microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare – nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawieck, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

Ungurii fac jocul lui Vladimir Putin

În urma discuțiilor avute cu omologul său din Turcia, Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, transmitea că țara sa nu a întâmpinat întârzieri ale transporturilor de gaze provenite din Rusia.

Mai mult, oficialul declara că Ungaria „nu susține propunerile de sancțiuni energetice împotriva Rusiei” și că această decizie a statului se aplică și în ceea ce privește energia nucleară, cu accent pus pe furnizarea de către Rusia a combustibilului necesar funcționării centralei nucleare din Paks, Ungaria.

De altfel, Viktor Orban, premierul ungar, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, l-a declarat pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, drept unul dintre adversarii săi, alături de oficialii Uniunii Europene de la Bruxelles.

„Ungaria va continua să îşi asigure aprovizionarea cu energie în viitor, astfel că nu va vota nicio propunere care se referă la sancţionarea furnizării petrolului sau a gazelor naturale”, a declarat, la Luxemburg, Péter Szijjártó.

Oficialul de la Budapesta, Viktor Orban, a precizat că țara sa nu este dispusă la niciun compromis cu privire la aprovizionarea cu energie. Ungaria a fost singurul stat al Uniunii Europene care a acceptat să încheie un contract pe termen lung cu Gazprom, pentru livrarea de gaze. A fost o altă cerere făcută de Moscova, înainte de începerea războiului, care a fost respinsă de celelalte state europene.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău