Istorie de succes: Veronica Roșca a deschis primul „coffee to go” din municipiul Edineț

26 Apr. 2022, 13:35
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2022, 13:35 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Veronica Roșca din municipiul Edineț a încercat să aducă cafeaua de calitate înaltă și aromă de neuitat în orașul său natal. Conceptul de „coffee to go”, care este cunoscut în întreaga lume deja de mai mulți ani, a devenit accesibil și la Edineț. Administratoarea SRL Tribum, marca comercială TRIB Coffee, spune că afacerea sa a pornit la sfârșitul anului 2020 și în acest timp a devenit una de succes.

„Suntem primul „coffee to go” din municipiul Edineț. Am pornit de la conceptul de a aduce cafea de calitatea înaltă, preparată după standardele italiene, în orașul nostru”. 

Ideea de afacere a Veronicăi Roșca a apărut ea fiind în concediul de îngrijire a copilului. În timp ce se plimba cu micuțul său prin oraș, nu avea de unde să cumpere o cafea. Necesitatea a creat soluția.

„Am reușit să creăm o comunitate prietenoasă de consumatori de cafea, deși până a începe mereu ni s-a spus că ideea noastră nu are viitor”, mai precizează Veronica. 

Femeia de afaceri din Edineț mărturisește că de la începutul acestui proiect a avut multe nopți nedormite, însă succesul afacerii le compensează.

„Au fost luni întregi în care am lucrat fără zile de odihna și nu simțeam oboseala… Pentru că nu poți să obosești, făcând ceea ce-ți aduce plăcere”.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală