Germania este „foarte, foarte” aproape de independența față de petrolul rusesc. Va colabora cu Polonia

26 Apr. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2022, 17:43 // Actual //  MD Bani

Datorită eforturilor de diversificare a furnizorilor de petrol și cu sprijinul guvernului polonez, Germania este la câteva zile de a fi independentă de petrolul rus, a declarat vicecancelarul Robert Habeck, potrivit Euractive.

În 2021, importurile de petrol din Rusia constituiau aproximativ 35% din consumul de petrol al Germaniei, în timp ce rafinăriile est-germane din Schwedt, deținute de compania de stat rusă Rosneft, și Leuna, se bazează în întregime pe țițeiul rusesc. Având în vedere rolul critic al acestor rafinării pentru Germania și Europa de Est, Berlinul a fost reticent în a sprijini un embargo petrolier.

După săptămâni de muncă grea, Germania a ajuns să fie „foarte, foarte aproape” de a scăpa complet de dependența față petrolul rusesc, a spus Habeck într-o vizită la Varșovia pe 26 aprilie.

Alături de omologul său polonez, Anna Moskwa, Habeck a remarcat cooperarea intensificată a celor două țări în scopul unei independențe rapide față de importurile rusești.

„Suntem uniți în UE și între Germania și Polonia: trebuie să ne eliberăm rapid de strânsoarea importurilor rusești”, a spus el.

În practică, această „cooperare intensificată în domeniul petrolului” va implica noi țări furnizoare și noi contracte de aprovizionare, lucru la care companiile relevante lucrează frenetic, a spus Ministerul Economiei și Acțiunii Climatice al lui Habeck.

Toate căile de transport de țiței similare vor fi activate pentru a înlocui țițeiul Ural al Kremlinului, pe care rafinăriile Leuna și Schwedt îl transformă în combustibil.

„Livrările prin porturi sunt necesare, iar livrările de produse din uleiuri minerale trebuie să se facă cu camionul și trenul”, a spus ministerul într-un comunicat de presă. „Companiile și guvernul federal lucrează în prezent cu viteză maximă pentru a crea aceste condiții”, a adăugat acesta.

Portul polonez Gdansk va juca un rol esențial în acest demers, unde transporturile de petrol vor ajunge și apoi vor fi transportate la rafinăriile germane.

Petrolul și produsele petroliere au reprezentat mai mult de o treime din veniturile din export ale Moscovei anul trecut. În prezent, Europa cheltuiește aproximativ 450 de milioane de dolari pe zi pe țiței și produse de rafinărie rusești, aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pe gaz și aproximativ 25 de milioane de dolari pe cărbune.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ