Germania este „foarte, foarte” aproape de independența față de petrolul rusesc. Va colabora cu Polonia

26 Apr. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2022, 17:43 // Actual //  MD Bani

Datorită eforturilor de diversificare a furnizorilor de petrol și cu sprijinul guvernului polonez, Germania este la câteva zile de a fi independentă de petrolul rus, a declarat vicecancelarul Robert Habeck, potrivit Euractive.

În 2021, importurile de petrol din Rusia constituiau aproximativ 35% din consumul de petrol al Germaniei, în timp ce rafinăriile est-germane din Schwedt, deținute de compania de stat rusă Rosneft, și Leuna, se bazează în întregime pe țițeiul rusesc. Având în vedere rolul critic al acestor rafinării pentru Germania și Europa de Est, Berlinul a fost reticent în a sprijini un embargo petrolier.

După săptămâni de muncă grea, Germania a ajuns să fie „foarte, foarte aproape” de a scăpa complet de dependența față petrolul rusesc, a spus Habeck într-o vizită la Varșovia pe 26 aprilie.

Alături de omologul său polonez, Anna Moskwa, Habeck a remarcat cooperarea intensificată a celor două țări în scopul unei independențe rapide față de importurile rusești.

„Suntem uniți în UE și între Germania și Polonia: trebuie să ne eliberăm rapid de strânsoarea importurilor rusești”, a spus el.

În practică, această „cooperare intensificată în domeniul petrolului” va implica noi țări furnizoare și noi contracte de aprovizionare, lucru la care companiile relevante lucrează frenetic, a spus Ministerul Economiei și Acțiunii Climatice al lui Habeck.

Toate căile de transport de țiței similare vor fi activate pentru a înlocui țițeiul Ural al Kremlinului, pe care rafinăriile Leuna și Schwedt îl transformă în combustibil.

„Livrările prin porturi sunt necesare, iar livrările de produse din uleiuri minerale trebuie să se facă cu camionul și trenul”, a spus ministerul într-un comunicat de presă. „Companiile și guvernul federal lucrează în prezent cu viteză maximă pentru a crea aceste condiții”, a adăugat acesta.

Portul polonez Gdansk va juca un rol esențial în acest demers, unde transporturile de petrol vor ajunge și apoi vor fi transportate la rafinăriile germane.

Petrolul și produsele petroliere au reprezentat mai mult de o treime din veniturile din export ale Moscovei anul trecut. În prezent, Europa cheltuiește aproximativ 450 de milioane de dolari pe zi pe țiței și produse de rafinărie rusești, aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pe gaz și aproximativ 25 de milioane de dolari pe cărbune.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău