Polonia se va descurca și fără gazul rusesc. Ce soluții are

27 Apr. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2022, 09:17 // Actual //  MD Bani

Polonia a spus că „se va descurca” și fără gazul rusesc după ce Rusia a anunțat că va opri livrările se această țară, scrie BBC.

Polonia și Bulgaria au declarat că firma rusă de energie Gazprom le-a spus că va opri furnizarea de gaze către țările „neprietenoase” care refuză să plătească în ruble.

Potrivit informațiilor, aprovizionarea cu gaz a Poloniei a fost oprită miercuri pentru o perioadă scurtă, dar a fost reluată în aceeași zi.

Miercuri devreme, Bulgaria a declarat că gazul a continuat să curgă pentru moment.

Ambele țări au refuzat să plătească în ruble – moneda rusă – așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin.

Compania poloneză de gaze de stat PGNiG a declarat că i s-a spus că toate livrările de gaze vor fi oprite de la ora 08:00 CET (06:00 GMT). Ministerul Energiei din Bulgaria a mai spus că a fost informat că livrările vor fi suspendate de miercuri.

PGNiG a cumpărat 53% din importurile de gaze de la Gazprom în primul trimestru al acestui an, dar Varșovia spune că poate obține gaz din alte surse.

Acesta a descris suspendarea drept o încălcare a contractului, adăugând că compania va lua măsuri pentru a restabili furnizarea de gaz.

Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din aprovizionarea cu gaz, a mai spus că a luat măsuri pentru a găsi surse alternative, dar nu sunt necesare restricții privind consumul de gaze în prezent.

Ministerul Energiei al ţării a declarat că Bulgaria şi-a îndeplinit obligaţiile din actualul contract cu Gazprom şi a făcut toate plăţile necesare.

Acesta a adăugat că noul sistem de plată propus de Rusia a încălcat contractul existent.

În urma știrilor, ministerul polonez al Climei a declarat că rezervele de energie ale țării sunt în siguranță. De asemenea, Anna Moskwa, a spus că nu este nevoie să extragem gaz din rezerve și că livrarea de gaz către consumatori nu va sistată.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat că țara sa s-a pregătit pentru posibilitatea ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării.

„Sunt destul de sigur că vom reuși să ne ocupăm de asta”, a spus el pentru BBC.

El a adăugat că suspendarea a dovedit că Moscova „nu este un partener de încredere în niciun fel de afaceri” și a îndemnat alte națiuni europene precum Germania să susțină interzicerea importurilor de energie din Rusia.

Polonia plănuia deja să înceteze importul de gaz rusesc până la sfârșitul anului, când expiră contractul său de furnizare pe termen lung cu Gazprom.

PGNiG a spus că depozitul său subteran de gaz era plin cu aproape 80% și, odată cu apropierea verii, cererea a fost mai mică.

Polonia are, de asemenea, surse alternative de aprovizionare, inclusiv un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) în Swinoujscie.

La 1 mai, urmează să se deschidă și o nouă conexiune de gazoduct cu Lituania, care va oferi Poloniei acces la gaz de la terminalul GNL al Lituaniei.

Iar o nouă conductă care livrează gaz din Norvegia, cunoscută sub numele de „Conducta Baltică” ar trebui să atingă capacitatea maximă până la sfârșitul anului și ar putea înlocui toate livrările rusești.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău