Burse de 7.500 de dolari pentru profesioniștii din industria ușoară și design vestimentar. Cum poți aplica

27 Apr. 2022, 15:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2022, 15:36 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Cinci profesioniști din industria ușoară, modelarea digitală, soft robotics, fabricație și biologie pot beneficia de burse în valoare 7.500 de dolari fiecare în cadrul unui Program lansat de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID şi Suedia, în parteneriat cu ZIPHOUSE și Academia de Textile și Tehnologii din Barcelona „Fabricademy”.

Astfel, cei cinci profesioniști care vor beneficia de bursă vor participa în cadrul unui program cu o durată de 6 luni. Programul va demara în septembrie şi va fi desfășurat în format online  pentru partea teoretică, fiind îmbinat cu lecții practice cu acces la echipamente şi tehnologii. Participanții vor fi ghidați de experți internaționali şi locali și vor realiza activitățile într-un mediu de laborator complet echipat. Aceștia vor avea acces la infrastructura ZIPHOUSE, FABLAB Chișinău și Microlab și vor avea posibilitatea să coopereze cu unele fabrici din Moldova.

Programul se află la interferența mai multor domenii precum fashion, digital design, microelectronică, textile și biologie și are misiunea de a reconfigura utilizarea tehnologiilor în industria textilelor și a îmbrăcămintei. Programul cercetează corelația dintre om, tehnologie și mediu, punând accent pe sustenabilitate, eco-design, bio-design, industria 4.0,  textile inteligente.

Participanții pot să urmeze o carieră care introduce noi roluri, precum cea de Designer Modelier, Designer Grafic, Designer NFT, Designer vestimentar 2D&3D, Inginer Vestimentar, Designer de accesorii high-tech, Dezvoltator de materiale textile, Consultant în tehnologia modei, Influencer în materie de tendințe, Manager de laborator, Director Creativ, Manager de Producere.

Mai mult decât atât, absolvenții programului vor putea deveni formatori local/internaționali şi promova studierea noilor tehnologii, a abordărilor legate de durabilitate și inovare în școli, universități, în cadrul instruirilor vocaționale, atelierelor, incubatoarelor din Moldova, dar și peste hotare.

Beneficiarii de burse vor trebui să respecte câteva reguli importante:

  • Să fie prezenți la cel puțin 80% din ore și evaluări;
  • Să finalizeze cursul în prima rundă de evaluare (aprilie 2023);
  • Să dedice programului 30 de ore pe săptămână;
  • Activitatea lor va fi promovată de paginile web și/sau canalele de social media ale partenerilor implicați.

Criterii de eligibilitate și procesul de aplicare

Candidații interesați să participe la concursul de burse al Fabricademy trebuie:

  • Să dețină o diplomă de absolvire de colegiu, centru de excelenţă  sau diplomă de studii superioare de licență, sau să fie în ultimul an de studiu.
  • Să cunoască limba engleză.
  • Să completeze formularul de aplicare pentru bursă accesând apply.textile-academy.org și selectând ZIPHOUSE.
  • Candidații din alte domenii sunt acceptați, nu există cerințe privind anumite competențe specifice.
  • Bursa nu poate fi amânată pentru următorul an.
  • Se apreciază prezența candidaților cu experiență în fabricația digitală, tehnologia wearables, electronică, biosiguranță, adobe illustrator, prototiparea și modelare 3D.
  • Să expedieze CV-ul actualizat și o scrisoare de intenție.

*Dacă ați aplicat deja la programul Fabricademy, expediați un email la adresa coordination@textile-academy.org pentru a comunica că participați și la concursul de obținere a bursei.

După expedierea cererii în baza formularului online, participanții vor fi contactați de un intervievator, iar înregistrarea finală va fi validată de un comitet de selecție.

Termenul-limită pentru depunerea cererii pentru obținerea bursei: 31 iulie. Câştigătorii programului de burse Fabricademy vor fi anunţaţi pe 10 august. Lista câştigătorilor va fi publicată pe paginile web şi reţelele sociale ale Fabricademy Global, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău şi Innovate Moldova.

Comitetul de selecţie va fi format din directorii Fabricademy, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău, experţii Proiectului Tehnologiile Viitorului și invitații speciali din sectoarele abordate în cadrul programului.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ