Burse de 7.500 de dolari pentru profesioniștii din industria ușoară și design vestimentar. Cum poți aplica

27 Apr. 2022, 15:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2022, 15:36 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Cinci profesioniști din industria ușoară, modelarea digitală, soft robotics, fabricație și biologie pot beneficia de burse în valoare 7.500 de dolari fiecare în cadrul unui Program lansat de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID şi Suedia, în parteneriat cu ZIPHOUSE și Academia de Textile și Tehnologii din Barcelona „Fabricademy”.

Astfel, cei cinci profesioniști care vor beneficia de bursă vor participa în cadrul unui program cu o durată de 6 luni. Programul va demara în septembrie şi va fi desfășurat în format online  pentru partea teoretică, fiind îmbinat cu lecții practice cu acces la echipamente şi tehnologii. Participanții vor fi ghidați de experți internaționali şi locali și vor realiza activitățile într-un mediu de laborator complet echipat. Aceștia vor avea acces la infrastructura ZIPHOUSE, FABLAB Chișinău și Microlab și vor avea posibilitatea să coopereze cu unele fabrici din Moldova.

Programul se află la interferența mai multor domenii precum fashion, digital design, microelectronică, textile și biologie și are misiunea de a reconfigura utilizarea tehnologiilor în industria textilelor și a îmbrăcămintei. Programul cercetează corelația dintre om, tehnologie și mediu, punând accent pe sustenabilitate, eco-design, bio-design, industria 4.0,  textile inteligente.

Participanții pot să urmeze o carieră care introduce noi roluri, precum cea de Designer Modelier, Designer Grafic, Designer NFT, Designer vestimentar 2D&3D, Inginer Vestimentar, Designer de accesorii high-tech, Dezvoltator de materiale textile, Consultant în tehnologia modei, Influencer în materie de tendințe, Manager de laborator, Director Creativ, Manager de Producere.

Mai mult decât atât, absolvenții programului vor putea deveni formatori local/internaționali şi promova studierea noilor tehnologii, a abordărilor legate de durabilitate și inovare în școli, universități, în cadrul instruirilor vocaționale, atelierelor, incubatoarelor din Moldova, dar și peste hotare.

Beneficiarii de burse vor trebui să respecte câteva reguli importante:

  • Să fie prezenți la cel puțin 80% din ore și evaluări;
  • Să finalizeze cursul în prima rundă de evaluare (aprilie 2023);
  • Să dedice programului 30 de ore pe săptămână;
  • Activitatea lor va fi promovată de paginile web și/sau canalele de social media ale partenerilor implicați.

Criterii de eligibilitate și procesul de aplicare

Candidații interesați să participe la concursul de burse al Fabricademy trebuie:

  • Să dețină o diplomă de absolvire de colegiu, centru de excelenţă  sau diplomă de studii superioare de licență, sau să fie în ultimul an de studiu.
  • Să cunoască limba engleză.
  • Să completeze formularul de aplicare pentru bursă accesând apply.textile-academy.org și selectând ZIPHOUSE.
  • Candidații din alte domenii sunt acceptați, nu există cerințe privind anumite competențe specifice.
  • Bursa nu poate fi amânată pentru următorul an.
  • Se apreciază prezența candidaților cu experiență în fabricația digitală, tehnologia wearables, electronică, biosiguranță, adobe illustrator, prototiparea și modelare 3D.
  • Să expedieze CV-ul actualizat și o scrisoare de intenție.

*Dacă ați aplicat deja la programul Fabricademy, expediați un email la adresa coordination@textile-academy.org pentru a comunica că participați și la concursul de obținere a bursei.

După expedierea cererii în baza formularului online, participanții vor fi contactați de un intervievator, iar înregistrarea finală va fi validată de un comitet de selecție.

Termenul-limită pentru depunerea cererii pentru obținerea bursei: 31 iulie. Câştigătorii programului de burse Fabricademy vor fi anunţaţi pe 10 august. Lista câştigătorilor va fi publicată pe paginile web şi reţelele sociale ale Fabricademy Global, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău şi Innovate Moldova.

Comitetul de selecţie va fi format din directorii Fabricademy, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău, experţii Proiectului Tehnologiile Viitorului și invitații speciali din sectoarele abordate în cadrul programului.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală