Delegația Republicii Moldova a participat la ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale la Washington

28 Apr. 2022, 09:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
28 Apr. 2022, 09:25 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Delegația de la Chișinău, condusă de ministrul finanțelor,Dumitru Budianschi, și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a avut întrevederi bilaterale cu oficiali ai Fondului Monetar Internațional(FMI), ai Grupului Băncii Mondiale (GBM), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și membrii Constituenței FMI/GBM în cadrul  Ședințelor anuale de primăvară de la Washington ale FMI și Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfășurat în perioada 19-24 aprilie 2022.

Discuțiile s-au referit în principal la implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), situația economică globală și cea din Republica Moldova, cooperarea bilaterală, efectele războiului din Ucraina, combaterea inflației ș.a. Astfel, reprezentanții Moldovei au avut întâlniri cu șeful misiunii FMI pentru Moldova, Ruben Atoyan; Alfred Kammer, Director al Departamentului European  al FMI și echipa sa, Kenji Okamura – vicedirector al FMI,  Paul Hilbers– director executiv pentru  Moldova al FMI, Koen Davidse – director executiv pentru  Moldova al Grupului Băncii Mondiale, Anna Bjerde viceppreșidinte  pentru Europa și Asia Centrală, Banca Rezervei Federale  din New York,  Odile Renaud-Basso, președintele  BERD.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a purtat, de asemenea, discuții cu guvernatorii băncilor centrale din Lituania – Gediminas Šimkus, Belgia – Pierre Wunsch și Țările de Jos- Klaas Knot. Tematica abordată în acest format a vizat suplimentar impactul conflictului armat din Ucraina asupra situației macroeconomice din aceste țări, măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste,  susținerea refugiaților ucraineni în Moldova. În cadrul acestor întruniri,  oficialii au vorbit și despre agenda de reforme în sectorul bancar al Republicii Moldova, care și-a dovedit reziliența în timpul ultimelor crize, precum și despre derularea  proiectul Twinning, lansat recent pentru consolidarea sistemului financiar de la noi. Șefii băncilor centrale din Lituania, Belgia și Țările de Jos și-au manifestat deschiderea și susținerea pentru reformele desfășurate de Banca Națională a Moldovei.

Din delegația Republicii Moldova au mai făcut parte secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, și viceguvernatorii Băncii Naționale, Arcadie Albul și Constantin Șchendra.

Ședințele de primăvară ale Fondului Monetar International și ale Băncii Mondiale constituie o oportunitate majoră de realizare a unui schimb de experiență și opinii ale diverselor țări în domeniile dezvoltării economice și stabilității financiare în contextul evoluțiilor regionale și globale curente, precum și pe termen lung.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO