Avertisment de la Sofia. Cetățenii bulgari, îndemnați să părăsească Republica Moldova de urgență: „Cu orice mijloace”

28 Apr. 2022, 18:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Apr. 2022, 18:36 // Actual //  bani.md

La 28 aprilie, Ministerul de Externe din Bulgaria a cerut cetăţenilor bulgari să nu călătorească în Republica Moldova, având în vedere ceea ce ministerul a descris ca fiind situaţia complicată din această ţară.

Ministerul de Externe a făcut apel la cetăţenii bulgari aflaţi în Republica Moldova să părăsească ţara prin orice mijloc de transport disponibil. Sofia recomandă rezidenților temporari sau permanenți din Republica Moldova să se înregistreze pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Este prezentat și un link pentru înscriere și pentru mai multe informații:  https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/moldova.

„În cazul în care au nevoie de asistență, cetățenii bulgari din Moldova pot contacta ambasada din Chișinău la adresa str. București nr. 92, telefon: +373 22 23 89 10, fax: +373 22 23 79 78, precum și la gardă. Telefoane în timpul programului de lucru: + 373 22 23 79 83, + 373 22 23 89 10”, se menționează într-un comunicat transmis de MinisteruL Afacerilor externe de la Sofia.

Alerta vine în pofida declaraţiei şefei statului, Maia Sandu, că „la moment nu există vreun pericol iminent de escaladare” a situaţiei pe terioriul Moldovei, în special dacă se vorbeşte despre malul drept al Nistrului.

Ministrul adjunct de externe rus Andrey Rudenko a refuzat, la 26 aprilie, să excludă posibilitatea ca enclava Transnistria din Moldova, controlată de separatiştii ruşi, să fie atrasă în războiul din Ucraina.

Acest lucru a urmat unei serii de incidente, inclusiv explozii şi ameninţări cu bombă, în Transnistria, care au determinat-o pe preşedinta moldoveană Maia Sandu să convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate la 26 aprilie.

„Analiza noastră de până acum arată că există tensiuni între diferite forţe din regiune interesate în destabilizarea situaţiei. Acest lucru face ca regiunea transnistreană să fie vulnerabilă şi creează riscuri pentru Republica Moldova”, a declarat Sandu după reuniune.

„Condamnăm orice provocări şi încercări de a atrage Republica Moldova în acţiuni care pot pune în pericol pacea în ţară. Chişinăul continuă să insiste asupra soluţionării paşnice a conflictului transnistrean”, a mai spus Sandu, anunţând o serie de măsuri de securitate sporite.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală