Rusia răspunde agresiv la ideea de a-i fi folosite rezervele valutare la reconstrucția Ucrainei: ”Este un act ilegal”

09 Mai 2022, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2022, 16:25 // Actual //  bani.md

Confiscarea rezervelor valutare îngheţate ale Rusiei şi utilizarea lor pentru reconstruirea Ucrainei este ”un act ilegal care subminează încrederea în Europa” a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, cu privire la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrel, relatează agenţia de presă rusă TASS.

Oficialul de rang înalt al UE a propus ca Uniunea Europeană să utilizeze rezervele valutare ale Rusiei în valoare de miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina după război.

”Aceasta este distrugerea fundaţiei relaţiilor internaţionale, iar aceste decizii, dacă ar fi luate, vor afecta europenii înşişi, sistemul financiar şi vor submina încrederea în Europa şi în Occident în general, deoarece reprezintă un act absolut ilegal şi pare a fi mai mult o lege a junglei”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko.

”Aşadar, un număr mare de state, alături de Rusia, se vor ridica cu scopul de a apăra ordinea mondială bazată pe dreptul internaţional”, a subliniat Gruşko.

”Bineînţeles că aş fi de acord pentru că este o decizie plină de logică”, a declarat Borrell, întrebat dacă rezervele îngheţate ale Rusiei ar putea ajuta la finanţarea efortului de reconstrucţie al Ucrainei odată ce războiul se încheie.

”Avem banii în buzunare şi cineva trebuie să-mi explice de ce este avantajos în ceea ce priveşte banii Afganistanului şi nu ar fi pentru banii Rusiei”, a continuat el, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari în active îngheţate de la banca centrală a Afganistanului pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului şi a compensa victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat anterior că, în urma sancţiunilor occidentale, aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur şi valutare ale Rusiei au fost îngheţate.

Statele occidentale au impus o serie de sancţiuni Rusiei ca răspuns la invazia în Ucraina. Banca Centrală a Rusiei a fost şi ea vizată. Pe lângă îngheţarea rezervelor de aur şi valutare, Occidentul a interzis toate tranzacţiile legate de gestionarea rezervelor, activelor Băncii Rusiei, tranzacţiilor cu orice persoană juridică care acţionează în numele sau prin ordinul autorităţii de reglementare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală