Recesiunea economică bate la ușă. Prognoză sumbră pentru Moldova. Creștere de doar 1%

11 Mai 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mai 2022, 09:52 // Actual //  bani.md

BERD și-a revizuit prognoza economică a Republicii Moldova de la 2% la 1% și a menținut-o la 3% pentru anul 2023.

Creșterea excepțional de puternică a PIB-ului Moldovei, de 13,9% în 2021, s-a datorat creșterii de două cifre a consumului gospodăriilor, care la rândul său a fost susținut de creșterea puternică a salariilor, a asistenței sociale și a remitențelor, precum și de redresarea cererii de export din lanțul valoric european al industriei auto.

Cu toate acestea, prețurile mai mari la alimente de la începutul anului 2021 și o triplare a prețurilor la gaze din octombrie 2021 au împins inflația de la aproape zero la începutul anului trecut la o rată anuală de 22,2% în martie 2022. Aceste evoluții au determinat Banca Națională a Moldovei să majoreze rata dobânzii de referință de la 3,65% pe an în iulie 2021 la 12,5% în martie 2022 și la 15,5% în mai 2022.

Prețurile ridicate la gaze au contribuit la deficitul de cont curent de 11,6% din PIB în 2021, determinând BNM să intervină pe piața valutară și reducând astfel activele din rezervele internaționale de la 4 miliarde de dolari în octombrie 2021 la 3,4 miliarde de dolari în martie 2022, dar acoperind încă aproximativ cinci luni de importuri.

BERD afirmă că subvențiile pentru energie acordate gospodăriilor și întreprinderilor pun presiune asupra finanțelor publice și elimină investițiile de stat. Se subliniază faptul că instituțiile fragile ale Moldovei se străduiesc să facă față afluxului de refugiați ucraineni și întreruperii comerțului din cauza războiului din Ucraina. Creșterile suplimentare recente ale prețurilor la energie și cereale vor continua să mențină inflația la un nivel ridicat.

Urmare a șocului negativ suferit de economia moldovenească, autoritățile au solicitat o finanțare sporită în cadrul unui nou program pe 40 de luni, care prevedea inițial 558 de milioane de dolari pentru această țară în cadrul mecanismelor ECF/EFF. Programul a fost aprobat în decembrie 2021. Experții BERD subliniază că asistența internațională va ajuta Moldova să atenueze unele probleme de finanțare imediate, dar riscurile de scădere din cauza inflației ridicate și a impactului războiului din Ucraina rămân semnificative.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală