Trebuie să le cunoști! 6 semne neașteptate care arată un nivel înalt de inteligență

16 Apr. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Mai multe caracteristici, la care uneori nu ești foarte atent pot indica faptul că ești mai deștept decât alții.

1. Boală mintală

Oamenii de știință din Regatul Unit și Statele Unite au descoperit că inteligența ridicată poate fi asociată cu riscul de a dezvolta tulburare bipolară.

Desigur, inteligența ridicată este doar unul dintre factorii de risc. După cum remarcă autorii, tulburarea bipolară poate fi cauzată de ereditate, copilărie dificilă, stres sau abuz de droguri.

2. Liberalism și ateism

Psihologul Satoshi Kanazawa a concluzionat că persoanele care au opinii liberale și ateiste au un nivel de inteligență mai ridicat.

Teoria lui Kanazawa se bazează pe liberali și atei mai inteligenți? Oamenii inteligenți au valori noi în istoria evoluției umane, studiul constată că religia și conservatorismul sunt produse ale evoluției seculare. Dar pentru a rezolva noi probleme evolutive, trebuie să fii deschis către alte idei și puncte de vedere. Și, bineînțeles, este bine să poți gândi.

3. Stil de viață nocturn

Prin analogie cu punctul anterior, Kanazawa a sugerat că oamenii mai inteligenți vor avea o rutină zilnică diferită de cea evolutivă. Adică, dacă strămoșii noștri au încercat să profite din plin de zi și s-au culcat la căderea nopții, acum cei cu un IQ ridicat tind să neglijeze acest obicei.

4. Iubirea de singurătate

Oamenii deștepți se simt mai fericiți dacă se întâlnesc cu prietenii mai rar. Interesant este că pentru majoritatea oamenilor este adevărat opusul: cu cât comunică mai des cu prietenii, cu atât se simt mai bine.

O persoană cu inteligență ridicată este mai concentrată pe sarcini și proiecte complexe, iar adunările prietenoase doar distrag atenția de la ele.

Există o altă explicație pentru Oamenii deștepți își fac prieteni buni? Faptul este că, în mod istoric, oamenii tind să coopereze (de dragul supraviețuirii și prosperității). Dar cei mai inteligenți se adaptează mai repede la condițiile culturale și tehnologice moderne, așa că preferă să-și facă propriul drum.

5. Înclinarea spre încredere

Un studiu publicat în 2014 de Generalized Trust and Intelligence în Statele Unite a constatat că inteligența înaltă este asociată cu capacitatea de a avea încredere în oameni. Mai mult, vorbim nu numai despre rude și prieteni, ci și despre alți reprezentanți ai societății.

Concluzia este că oamenii inteligenți sunt pur și simplu mai buni în recunoașterea celor pe care nu se poate avea încredere. Prin urmare, sunt mai deschiși restului.

6. Activitate fizică redusă

Oamenii de știință americani au descoperit că oamenii cărora le place să gândească sunt mai puțin mobili. Într-un experiment ei au descoperit că cei cu o „nevoie de cunoaștere” redusă erau mai activi fizic în timpul săptămânii de lucru.

De asemenea, „non-gânditorii” se plictisesc rapid de activitatea intelectuală și se grăbesc să facă altceva. Dar, pe de altă parte, este, mai degrabă, un semnal alarmant pentru cei care nu practică activitatea fizică.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO