Trebuie să le cunoști! 6 semne neașteptate care arată un nivel înalt de inteligență

16 Apr. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Mai multe caracteristici, la care uneori nu ești foarte atent pot indica faptul că ești mai deștept decât alții.

1. Boală mintală

Oamenii de știință din Regatul Unit și Statele Unite au descoperit că inteligența ridicată poate fi asociată cu riscul de a dezvolta tulburare bipolară.

Desigur, inteligența ridicată este doar unul dintre factorii de risc. După cum remarcă autorii, tulburarea bipolară poate fi cauzată de ereditate, copilărie dificilă, stres sau abuz de droguri.

2. Liberalism și ateism

Psihologul Satoshi Kanazawa a concluzionat că persoanele care au opinii liberale și ateiste au un nivel de inteligență mai ridicat.

Teoria lui Kanazawa se bazează pe liberali și atei mai inteligenți? Oamenii inteligenți au valori noi în istoria evoluției umane, studiul constată că religia și conservatorismul sunt produse ale evoluției seculare. Dar pentru a rezolva noi probleme evolutive, trebuie să fii deschis către alte idei și puncte de vedere. Și, bineînțeles, este bine să poți gândi.

3. Stil de viață nocturn

Prin analogie cu punctul anterior, Kanazawa a sugerat că oamenii mai inteligenți vor avea o rutină zilnică diferită de cea evolutivă. Adică, dacă strămoșii noștri au încercat să profite din plin de zi și s-au culcat la căderea nopții, acum cei cu un IQ ridicat tind să neglijeze acest obicei.

4. Iubirea de singurătate

Oamenii deștepți se simt mai fericiți dacă se întâlnesc cu prietenii mai rar. Interesant este că pentru majoritatea oamenilor este adevărat opusul: cu cât comunică mai des cu prietenii, cu atât se simt mai bine.

O persoană cu inteligență ridicată este mai concentrată pe sarcini și proiecte complexe, iar adunările prietenoase doar distrag atenția de la ele.

Există o altă explicație pentru Oamenii deștepți își fac prieteni buni? Faptul este că, în mod istoric, oamenii tind să coopereze (de dragul supraviețuirii și prosperității). Dar cei mai inteligenți se adaptează mai repede la condițiile culturale și tehnologice moderne, așa că preferă să-și facă propriul drum.

5. Înclinarea spre încredere

Un studiu publicat în 2014 de Generalized Trust and Intelligence în Statele Unite a constatat că inteligența înaltă este asociată cu capacitatea de a avea încredere în oameni. Mai mult, vorbim nu numai despre rude și prieteni, ci și despre alți reprezentanți ai societății.

Concluzia este că oamenii inteligenți sunt pur și simplu mai buni în recunoașterea celor pe care nu se poate avea încredere. Prin urmare, sunt mai deschiși restului.

6. Activitate fizică redusă

Oamenii de știință americani au descoperit că oamenii cărora le place să gândească sunt mai puțin mobili. Într-un experiment ei au descoperit că cei cu o „nevoie de cunoaștere” redusă erau mai activi fizic în timpul săptămânii de lucru.

De asemenea, „non-gânditorii” se plictisesc rapid de activitatea intelectuală și se grăbesc să facă altceva. Dar, pe de altă parte, este, mai degrabă, un semnal alarmant pentru cei care nu practică activitatea fizică.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală