10 LEI// Mihai Druță: Nu oricine poate deveni somelier. Cum se dezvoltă turismul vitivinicol în Republica Moldova

20 Mai 2022, 17:40
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 17:40 // Interviu //  MD Bani

Somelierul Mihai Druță se consideră un norocos întrucât, imediat după absolvirea facultății, a avut posibilitatea să activeze în domeniul pe care l-a studiat. Astfel a descoperit lumea vinului. În 2019 a fost menționat ca fiind un degustător etalon în cadrul unui concurs mondial. Despre specificul activității de somelier, Școala de Sommelier, Asociația de Sommelier din Republica Moldova, băutura pe bază de miere „Mied”, remunerare precum și despre Mihai Druță în postura de antreprenor am vorbit în cadrul unui interviu 10 LEI realizat de Bani.md în colaborare cu RLIVE TV.

În spațiul public Mihai Druță este cunoscut ca fiind somelier și mai puțini în cunosc ca antreprenor deși a fondat Școala de Somelier din Republica Moldova, Asociația de Somelier din Republica Moldova, de asemenea, produce băutura pe bază de miere „Mied” prin care promovează vinurile din țara noastră și cultura consumului de vin. Băutura de bucură de succes pe piața externă și mai puțin în Republica Moldova, pe care o consideră mai „conservatoristă”. Cu toate acestea, își dorește ca toți moldovenii să guste cel puțin o dată un pahar de băutură care are la bază mierea.

„Analizând activitatea mea ca antreprenor observ că nu prea îmi reușește din cauza că un somelier nu tot timpul este un antreprenor de succes. Un somelier lucrează foarte mult cu oamenii, el trebuie să iubească oamenii. Un antreprenor, de asemenea, lucrează cu oamenii, dar are o altfel de gândire.”

Potrivit lui Mihai Druță, odată cu dezvoltarea sectorului vitivinicol în țara noastră, somelierii au început să fie mai solicitați și mai apreciați, remunerarea fiind pe măsură.

„Dacă e să vorbim despre bani, cu siguranță, remunerarea corespunde realităților pieței noastre. Cu siguranță orice angajat dorește să primească mai mult, iar fiecare ofertant să plătească mai puțin. Un somelier bun, care are practică și experiență în domeniu, ar putea câștiga bine, inclusiv pe anumite proiecte.” a explicat somelierul.

Cu siguranță, remunerările din Republica Moldova nu pot fi comparate cu cele de peste hotare, unde veniturile unui somelier pot fi „înmulțite și cu 10”. Acesta este și unul dintre motivele pentru care somelierii de la noi pleacă peste hotare pentru a munci.

Dacă îți dorești să lansezi o afacere în domeniul vinurilor trebuie să investești mai întâi în cunoștințe pentru a evita anumite greșeli care pot fi „fatale” pentru un business, consideră Mihai Druță.

Școala de Sommelier din Republica Moldova

Mihai Druță este și fondatorul Școlii de Sommelier din țara noastră, unde cei dornici de a descoperi lumea vinului au posibilitatea să învețe și de ce nu să profeseze în acest domeniu. Potrivit antreprenorului, cei care absolvă cursurile au posibilitatea să se angajeze la vinăriile din țara noastră. Pe durata cursurilor, participanții participă la degustări, încercând diverse vinuri pentru a dezvolta abilități de „degustator” și vizitează vinăriile.

„Nu oricine poate deveni somelier.”

  • În primul rând trebuie să fie dezvoltate papilele gustative;
  • Caracterul „Dacă ești o persoană foarte închisă poți fi un degustător foarte bun, dar nu vei fi somelier pentru că necesită interacțiune cu oamenii”;
  • Un somelier este un degustător de emoții.

Turismul vitivinicol din Republica Moldova

Conform spuselor lui Mihai Druță turismul vitivinicol din Republica Moldova se dezvoltă tot mai mult în ultima perioadă în special în perioada pandemiei, când tot mai mulți moldoveni au ales să descopere vinăriile din țara noastră.

De asemenea, avem tot mulți producători mici de vinuri, iar în țara noastră se dezvoltă așa numita „cultură a vinului”. În același timp, calitatea vinurilor de la noi pot fi comparate cu cele mai bune vinuri din lume, medaliile obținute la concursurile internaționale demonstrând repetat acest fapt.

În contextul războiului din țara vecină, somelierul Mihai Druță consideră că domeniul vitivinicol a fost cel mai mult afectat, întrucât există multe domenii conexe.

 

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO