Toreadorul reacționează după declarațiile că Londra plănuiește să înarmeze Moldova: Ne transformă în carne de tun

23 Mai 2022, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:46 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe întâlniri între lideri politici britanici și reprezentanți ai diplomației basarabene au avut loc în ultimele zile.

Marea Britanie a anunțat vineri, 20 mai, prin vocea ministrului de Externe Liz Truss că vrea să înarmeze fosta republică sovietică la „standarde NATO” pentru a-și îmbunătăți securitatea împotriva unei Rusii agresive.

În replică, fostul președinte pro-rus Igor Dodon, a avut o ieșire publică în care a criticat planul anunțat de britanici.

Nu avem nevoie de NATO!”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram. „Ajutorul militar de la NATO se poate dovedi un deserviciu notoriu care nu va face decât să ne înrăutăţească situația, să aducă durere ţării noastre şi să transforme soldaţii şi poporul nostru în carne de tun”.

Dodon a fost președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020, când a pierdut alegerile în fața candidatei pro-UE Maia Sandu.

Guvernul Republicii Moldova nu a comentat încă cu privire la planul anunțat de Marea Britanie, dar se speculează că semnarea unui acord este iminentă.

O echipă de diplomați britanici a zburat în capitala Moldovei, Chișinău, săptămâna trecută, iar Truss s-a întâlnit vineri cu omologul Nicu Popescu, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Europei la Torino.

Constituția Republicii Moldova consacră neutralitatea acesteia. Analiștii consideră că orice apropiere de NATO sau de Occident este de natură să înfurie Kremlinul.

Rusia nu a comentat până acum planurile britanice de a înarma Moldova, dar a avertizat anterior că intenționează să-și aducă războiul la granița Moldovei pentru a se lega de regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei.

Un analist rus a spus că armele britanice ar escalada tensiunile dintre Moldova și Transnistria, care găzduiește un detașament de soldați ruși.

„Până și disponibilitatea Chișinăului de a lua în considerare o evoluție militară a conflictului moldo-transnistrean face dificilă găsirea unor mecanisme care să limiteze escaladarea”, a declarat Dmitri Danilov, profesor de securitate europeană la Academia Rusă de Științe, pentru The Telegraph.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău