(VIDEO) Fabrica din Ucraina Artyomsol a fost închisă. Era cea mai mare companie de extracție a sării geme din Europa

24 Mai 2022, 17:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
24 Mai 2022, 17:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Întreprinderea de Stat „Artyomsol” din regiunea Donețk, Ucraina, producătoare de sare, și-a sistat activitatea de mai bine de o lună. Despre aceasta a anunțat directorul întreprinderii, Victor Iurin într-un interviu pentru Vilny Radio. Printre clienții sării se numără Republica Moldova, România, Polonia, Georgia, Ungaria.

Întreprinderea de Stat Artyomsol este cea mai mare întreprindere din Europa pentru extracţia sării geme. Potrivit informațiilor, produsele deja dispar de pe rafturile magazinelor din Ucraina.

„Întreprinderea nu funcționează, este inactivă, conform ordinului, până la un timp nedeterminat. Bombardarea este constantă, clădirea administrativă este parțial distrusă. Au fost lovituri directe în mine, un depozit de materiale. Procesul de producție nu este posibil. Nu punem oamenii în pericol. Mai mult, majoritatea locuitorilor din Soledar, angajați ai Întreprinderii de Stat „Artyomsol” au fost deja evacuați. Majoritatea angajaților din administrație, lucrători, ingineri și tehnici nu sunt la locul lor”, spune șeful întreprinderii.

În acest context, Ucraina va trebui să importe mai multă sare din străinătate, spune șeful întreprinderii.

„Atâta timp cât luptele vor continua, va trebui să înlocuim [sarea noastră] cu una de import”, spune el.

De asemenea, Victor Iurin consideră că închiderea Întreprinderii de Stat Artyomsol va fi resimțită de consumatorii din străinătate.

„Am fost cea mai mare companie de minerit de sare din Europa. Printre clienții noștri obișnuiți se numără Ungaria, Polonia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan, România”, spune Victor.

Realitatea Live

25 Sept. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2024, 09:20 // Actual //  bani.md

Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, a intrat în cursa pentru un nou mandat, fiind susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune pe care a înființat-o în anul 2016. Aceasta s-a născut la 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești. Nu este căsătorită și nu are copii. Vorbește limba română, rusă, engleza și spaniola.

În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale. În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA.

Maia Sandu a locuit în străinătate, acolo unde a ocupat funcția de consilieră a Directorului Executiv al Băncii Mondiale, iar ulterior, revenită în Moldova, a fost numită ministră a Educației, în intervalul anilor 2012 – 2015, în trei guverne consecutive: Filat, Leancă și Gaburici. Din februarie și până în iunie 2019, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, o alianță politică între două partide proeuropene. În iunie 2019, Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministră a țării, mandat deținut până în noiembrie 2019. Pe 20 decembrie 2020, aceasta a fost învestită în funcția de președintă a Republicii Moldova, după victoria obținută în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 15 mnoiembrie 2020.

În declarația de avere și interese personale, depusă pentru anul 2023, Maia Sandu a indicat că a ridicat de la instituția prezidențială puțin peste 260.000 lei salariu, iar pentru deplasările peste hotare – peste 95.000 lei. Aceasta deține în proprietate un apartament de aproape 75 m.p, achiziționat în anul 2003. Nu are terenuri agricole, nu are mașini în prezent, însă a indicat că a vândut un automobil cu 8.000 de euro.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău