Situație disperată! Moldovenilor le revine cel mai mic volum de apă pe cap de locuitor din UE

30 Mai 2022, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2022, 10:34 // Actual //  bani.md

Volumul resurselor interne de apă raportate pe cap de locuitor este sub 600 m3, fiind unul din cele mai scăzute nivele comparativ cu alte state europene.

În Republica Moldova, pe parcursul ultimilor ani, extinderea rețelelor publice de alimentare cu apă nu a fost însoțită de o „lărgire” adecvată a rețelelor publice de canalizare: între 2010 și 2020 lungimea rețelelor de aprovizionare cu apă a crescut cu 81,3%, iar lungimea rețelelor de canalizare s-a majorat doar cu 14,8%”, potrivit unei analize a Expert – Grup.

După cum spun analiștii, această discrepanță determină ca în circuitul natural, sub formă de apă epurată, să fie întoarsă doar o parte din apa captată ce a fost utilizată pentru necesitățile umane. Evident că acest fapt creează mai multe probleme: pune o presiune suplimentară asupra resurselor naturale, sporește costurile de tratare a apei și creează riscuri adiționale pentru sănătate a populației. În acest context, politicile în domeniul alimentării cu apă și canalizare trebuie să abordeze într-un mod mult mai echilibrat raportul dintre extinderea rețelelor de canalizare și a celor de alimentare cu apă.

În Republica Moldova există un proiect de aprovizionare cu apă. Banca Mondială a aprobat finanțare proiectului la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Un prim risc se referă la asigurarea contribuției de 1 mil. USD din partea APL-urilor beneficiare ale proiectului. Acest cost ar putea reprezenta un efort semnificativ pentru APL, în condițiile bazei impozabile reduse la nivelul local. În aceste condiții, o soluție ar putea fi includerea în cadrul fondurilor dedicate (Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Local și Fondul Național de Mediu) a unor linii bugetare separate care ar prevedea acordarea unei sume ce ar acoperi contribuția financiară a APL-urilor beneficiare din cadrul proiectelor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Iul. 2025, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Iul. 2025, 14:37 // Actual //  Ursu Victor

„Avem nevoie de suveranitate și independență reală”, spunea primul președinte Mircea Snegur, pe 2 martie 1993, când în Legislativ a fost prezentat primul proiect al Constituției Moldovei. Șeful de stat era președintele Comisiei responsabile de elaborarea Legii Supreme a țării.

Oficialul a vorbit în fața deputaților aleși democratic despre eliberarea națională și a menționat că, pentru a supraviețui ca stat, Republica Moldova independentă trebuie să își consfințească mecanismul de funcționare a democrației și dreptului – adică să adopte Constituția.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Pentru a supraviețui ca stat, avem nevoie de suveranitate și independență reală, unica condiție ce ne-ar da posibilitatea să ne regăsim, să ne recăpătăm pe noi înșine, cum s-ar zice, de la obligația de a asculta la dreptul de a întreba.

Adevărul însă rămâne adevăr. Suntem suverani și independenți de jure, dar nu și de facto. Timpul care s-a scurs ne-a demonstrat o dată în plus că nu este suficientă doar proclamarea independenței și suveranității. Aceste valori supreme, fără de care existența unui stat e de neconceput, trebuie confirmate și cucerite  zi de zi, pas cu pas.

Unul dintre pașii de bază constă în acest sens constă în adoptarea Constituției Republicii Moldova, care ar consfinți mecanismul de edificare și funcționare a statului democratic bazat pe drept”, declara Mircea Snegur.

Constituția Republicii Moldova urma să fie aprobată abia pe 29 iulie 1994, iar între timp componența Comisiei care o elabora s-a schimbat. Doctorul în drept Nicolae Osmochescu și-a amintit la RLIVE TV că în primul proiect al Legii Supreme nu era pomenită pretinsa limbă moldovenească, iar neutralitatea a fost inclusă în document pentru a impulsiona Rusia să își retragă trupele din regiunea transnistreană și pentru a se asigura că Moldova nu va deveni aliata Kremlinului în cadrul unor acorduri militare din cadrul CSI.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA