Rusia lucrează la un sistem de plăți paralel în ruble pentru obligațiuni ca să evite colapsul

30 Mai 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mai 2022, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia elaborează planuri pentru crearea unui nou sistem care să gestioneze plata obligațiunilor în ruble pentru a încerca să evite intrarea în incapacitate de plată, relatează Markets Insider.

Informația a fost dezvăluită de jurnaliștii de la Vedomosti, unul dintre cele mai mari cotidiene financiare din Rusia, aceștia notând că noul sistem ar urma să funcționeze precum cel creat deja pentru plata gazelor naturale în ruble de către „țările neprietenoase”.

Investitorii ar urma să fie nevoiți să își deschidă un cont în ruble și unul într-o valută străină la o bancă rusească, aceștia urmând să primească instrucțiuni despre modul în care se vor realiza plățile.

Sistemul ar permite Rusiei să facă plățile legate de obligațiuni în ruble care apoi ar urma să fie schimbate într-o valută străină, permițându-i investitorului să primească plata în moneda corectă.

Rusia n-a mai intrat în incapacitate de plată din 1918

„În prezent finalizăm acest mecanism, îl vom discuta în guvern. După aceasta, vom veni cu o ofertă pentru investitorii noștri”, a declarat pentru Vedomosti ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov.

Rusia a reușit să își plătească obligațiunile în valută după invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, în pofida așteptărilor răspândite că Moscova va intra în încapacitate de plată pentru prima dată după anul 1918.

Însă sarcina Rusiei a devenit și mai dificilă după ce săptămâna trecută Statele Unite au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari.

Această scutire a fost în vigoare de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la invazia Ucrainei lansată la 24 februarie, permițând Moscovei să eludeze o parte a sancțiunilor americane.

SUA închide portița folosită de Trezoreria de la Moscova

Washingtonul acceptase o scutire temporară pentru „a permite o tranziție ordonată și pentru a permite investitorilor să își vândă titlurile”, a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Mutarea înseamnă că nicio instituție din SUA nu poate primi plăți legate de obligațiunile rusești fără să încalce regimul de sancțiuni impus de Washington.

Siluanov afirmă însă că noul sistem de plăți gândit la Moscova va permite Rusiei să evite cu totul sistemul occidental de plăți.

Potrivit unei liste întocmite de analiștii de la banca de investiții JP Morgan, Rusia mai are de făcut plăți în valoare de 1,8 miliarde de dolari anul acesta în legătură cu obligațiunile emise.

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat la jumătatea lunii aprilie că intrarea Rusiei în incapacitate de plată ar reprezenta un „dezastru” pentru Europa.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău