Al șaselea pachet de sancțiuni: Liderii UE au convenit asupra unui plan de blocare a importurilor de petrol rusesc

31 Mai 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Mai 2022, 09:10 // Actual //  MD Bani

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui plan de blocare a peste două treimi din importurile de petrol rusești, transmite BBC.

Interdicția este un compromis care nu va afecta importurile de petrol prin conducte deocamdată, în urma opoziției Ungariei.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a oprit „o sursă uriașă de finanțare” pentru mașina de război rusă.

Măsurile fac parte dintr-un al șaselea pachet de sancțiuni aprobat la un summit de la Bruxelles, asupra căruia toate cele 27 de state membre au trebuit să cadă de acord.

Michel a spus că UE a convenit, de asemenea, măsuri puternice care vizează cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, și trei radiodifuzori care aparțin statului.

Membrii UE s-au luptat ore întregi pentru a-și rezolva divergențele legate de interzicerea importurilor de petrol rusești, principalul său adversar fiind Ungaria.

Compromisul a urmat săptămâni de dispute până când s-a convenit că va exista „o scutire temporară pentru petrolul care vine prin conducte către UE”, a declarat domnul Michel reporterilor.

Din acest motiv, sancțiunile imediate vor afecta numai petrolul rusesc transportat în UE pe mare – două treimi din totalul importat din Rusia.

Dar, în practică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că domeniul de aplicare al interdicției va fi mai larg, deoarece Germania și Polonia s-au oferit voluntar să-și reducă propriile importuri prin conducte până la sfârșitul acestui an.

„Au rămas aproximativ 10-11% care sunt acoperite de sudul Druzhba”, a spus Von der Leyen, referindu-se la conducta rusă care furnizează petrol către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Consiliul European va revizui această scutire „cât mai curând posibil”, a adăugat ea.

Interzicerea importurilor de petrol rusesc a fost propusă inițial de Comisia Europeană – care elaborează legi pentru statele membre – în urmă cu o lună.

Dar rezistența, în special din partea Ungariei, care importă 65% din petrolul său din Rusia prin conducte, a împiedicat ultima rundă de sancțiuni a UE.

Alte țări fără ieșire la mare, precum Slovacia și Republica Cehă, au cerut și ele mai mult timp din cauza dependenței lor de petrolul rusesc.

Premierul ungar Viktor Orban a menținut o atitudine dură în timpul discuțiilor, acuzând Comisia Europeană pentru că nu a negociat în mod corespunzător interdicția cu țările membre.

El a spus că energia este o „problemă serioasă” și că „avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summit, a îndemnat țările UE să înceteze „certurile” lor interne, declarând că au ajutat doar Moscova.

„Toate certurile din Europa trebuie să se termine, dispute interne care nu fac decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra dumneavoastră”, a spus Zelensky. „Este timpul să nu fiți separați, nu fragmente, ci un întreg”, a spus el.

Prim-ministrul letoniei Krisjanis Karins a spus că țările membre nu ar trebui să se „împotmolească” în propriile interese personale.

„Ne va costa mai mult. Dar sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu viața”, a spus el.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău