Al șaselea pachet de sancțiuni: Liderii UE au convenit asupra unui plan de blocare a importurilor de petrol rusesc

31 Mai 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Mai 2022, 09:10 // Actual //  MD Bani

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui plan de blocare a peste două treimi din importurile de petrol rusești, transmite BBC.

Interdicția este un compromis care nu va afecta importurile de petrol prin conducte deocamdată, în urma opoziției Ungariei.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a oprit „o sursă uriașă de finanțare” pentru mașina de război rusă.

Măsurile fac parte dintr-un al șaselea pachet de sancțiuni aprobat la un summit de la Bruxelles, asupra căruia toate cele 27 de state membre au trebuit să cadă de acord.

Michel a spus că UE a convenit, de asemenea, măsuri puternice care vizează cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, și trei radiodifuzori care aparțin statului.

Membrii UE s-au luptat ore întregi pentru a-și rezolva divergențele legate de interzicerea importurilor de petrol rusești, principalul său adversar fiind Ungaria.

Compromisul a urmat săptămâni de dispute până când s-a convenit că va exista „o scutire temporară pentru petrolul care vine prin conducte către UE”, a declarat domnul Michel reporterilor.

Din acest motiv, sancțiunile imediate vor afecta numai petrolul rusesc transportat în UE pe mare – două treimi din totalul importat din Rusia.

Dar, în practică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că domeniul de aplicare al interdicției va fi mai larg, deoarece Germania și Polonia s-au oferit voluntar să-și reducă propriile importuri prin conducte până la sfârșitul acestui an.

„Au rămas aproximativ 10-11% care sunt acoperite de sudul Druzhba”, a spus Von der Leyen, referindu-se la conducta rusă care furnizează petrol către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Consiliul European va revizui această scutire „cât mai curând posibil”, a adăugat ea.

Interzicerea importurilor de petrol rusesc a fost propusă inițial de Comisia Europeană – care elaborează legi pentru statele membre – în urmă cu o lună.

Dar rezistența, în special din partea Ungariei, care importă 65% din petrolul său din Rusia prin conducte, a împiedicat ultima rundă de sancțiuni a UE.

Alte țări fără ieșire la mare, precum Slovacia și Republica Cehă, au cerut și ele mai mult timp din cauza dependenței lor de petrolul rusesc.

Premierul ungar Viktor Orban a menținut o atitudine dură în timpul discuțiilor, acuzând Comisia Europeană pentru că nu a negociat în mod corespunzător interdicția cu țările membre.

El a spus că energia este o „problemă serioasă” și că „avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summit, a îndemnat țările UE să înceteze „certurile” lor interne, declarând că au ajutat doar Moscova.

„Toate certurile din Europa trebuie să se termine, dispute interne care nu fac decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra dumneavoastră”, a spus Zelensky. „Este timpul să nu fiți separați, nu fragmente, ci un întreg”, a spus el.

Prim-ministrul letoniei Krisjanis Karins a spus că țările membre nu ar trebui să se „împotmolească” în propriile interese personale.

„Ne va costa mai mult. Dar sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu viața”, a spus el.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 20:45 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, ministrul Energiei a anunțat că merge luni la Gazprom să-l întrebe pe Miller dacă gigantul rus își va onora contractul indiferent de situația tranzitului de gaz prin Ucraina.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Potrivit ministrului, invitația a venit de la Gazprom, în care este scris că vor să discutăm și datoria malului drept de 709 milioane de dolari.

„Noi suntem pregătiți și de scenariul în care gazul rusesc nu va mai veni de la Gazprom, însă cei din regiunea stângă vor trebui să facă plățile în avans”, a punctat Parlicov.

Dacă se materializează acest scenariu, potrivit ministrului, va trebui să ne asumă responsabilitatea pentru regiunea transnistreană, iar UE și SUA vor salva regiunea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău