Scăpăm de coșmarul deconectării gazului? Salvarea vine din Azerbaidjan

01 Iun. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 11:33 // Actual //  bani.md

În zile 1-4 iunie ministrul Infrastructurii, Spînu susține că se va afla la Baku, Azerbaidjan și participa la Baku Energy Week. Dânsul spune că va continua discuțiile pentru a diversifica sursele de aprovizionare a țării noastre cu resurse energetice.

Cantitățile de gaz azer care ar intra în România ar ajunge ți în Republica Moldova și ar fi destinate nu numai acoperirii consumului intern, ci și a celui regional. Potrivit unor surse Transgaz, prin conducta tranzit 2 de pe Coridorul Transbalcanic pot fi tranzitate gaze prin România pe BRUA în Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Rafinăriile din țara vecină România procesau în medie o treime din țiței din producția internă, o altă treime importat din Kazahstan și o treime importat din Rusia. Cu ate cuvinte, OMV Petrom, Rompetrol și chiar și Lukoil ar trebui să identifice surse alternative cel puțin pentru țițeiul rusesc procesat până acum în rafinăriile pe care le dețin, Petrobrazi, Petromidia/Vega și Petrotel.

Azerbaidjanul exportă deja țiței în regiune, compania de stat Socar, prezentă și pe piața din România, deținând o mare rafinărie, cu o capacitate anuală de procesare 10 milioane tone, în Turcia. Aceasta a fost pusă în funcțiune în 2019, iar capacitatea sa este aproape egală cu cea cumulată a Petrobrazi și Petromidia.

Azerbaidjan se situează pe locul 22 în topul producătorilor de petrol, cu o producție de 710 mii barili/zi, de peste 10 ori mai mare decât producția autohtonă, și pe locul 25 în topul producătorilor de gaze, cu o producție anuală de 29,3 miliarde mc, de 3 ori peste cea a României.

În ceea ce privește topul statelor exportatoare, Azerbaidjanul se situează pe locul 16 la țiței și pe locul 14 la gaze.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

Prețul de achiziție al metanului pentru luna iunie este de 880 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Asociația Forța Fermierilor critică dur comunicatul emis de Guvern în urma ședinței din 17 aprilie privind situația sectorului agricol, catalogându-l drept lipsit de soluții concrete, într-un context în care întregul sector — de la cereale și sfeclă de zahăr până la vinificație și zootehnie — se rostogolește într-o criză profundă.

„În spațiul public, tot mai des agricultorii sunt prezentați drept un sector neperformant, care ar trebui abandonat în favoarea altor priorități economice. Această abordare nu doar că este periculoasă, dar poate genera tulburări sociale majore cu impact politic grav”, avertizează organizația.

Potrivit comunicatului Asociației, Prim-ministrul a recunoscut în cadrul ședinței că, în ultimii 10 ani, statul a tratat sectorul agricol într-un mod injust, în special prin interzicerea rambursării integrale a TVA. Aceste politici au contribuit la declinul afacerilor agricole, reducerea veniturilor bugetare și accelerarea colapsului agro-industrial.

Forța Fermierilor solicită Guvernului declararea stării de criză națională în agricultură, ca prim pas pentru obținerea de sprijin internațional, în special din partea Uniunii Europene. Potrivit organizației, doar o mobilizare politică coordonată — la nivelul Guvernului, Parlamentului și Președinției — ar putea genera o intervenție externă similară celei din criza energetică.

Alte măsuri urgente propuse includ:

Funcționalizarea efectivă a programului de rambursare a TVA-ului;
Restituirea accizei la motorină în maximum 2 luni;
Înlesniri fiscale temporare pentru agricultori;
Achitarea integrală a subvențiilor restante pentru anul 2024;
Modificări legislative, inclusiv la Legea Insolvenței.
Asociația acuză Guvernul că, prin retorica repetitivă și lipsită de efect real, a creat o percepție publică distorsionată. „În realitate, sprijinul invocat este ineficient, iar opinia publică a ajuns să considere cererile legitime ale fermierilor drept exagerări. Această ruptură între propagandă și realitate alimentează ura socială și tensionează inutil societatea”, mai avertizează comunicatul.

Forța Fermierilor cere acțiuni reale și imediate, nu doar promisiuni sterile, pentru a evita degradarea totală a agriculturii moldovenești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009