VIDEO Ce se știe despre HIMARS, rachetele moderne pe care SUA le trimit în Ucraina? 

01 Iun. 2022, 21:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2022, 21:06 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina. O nouă armă este sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS. Acesta este o instalație mobilă capabilă să lanseze simultan mai multe rachete ghidate de înaltă precizie, scrie The Guardian.

Atât Ucraina, cât și Rusia folosesc deja Multiple Launch Rocket SystemMultiple (MLRS) diferite, dar HIMARS le depășește ca rază de acțiune și precizie.

Sistemele M142 HIMARD (High Mobility Artillery Rocket System) sunt o versiune modernizată, mai ușoară, a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA și aliații săi. Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare. O echipă mică poate reîncărca singură rachetele în câteva minute. Acest lucru va necesita instruirea soldaților ucraineni. Armata SUA are deja unități HIMARS în Europa, iar Polonia și România au achiziționat sistemele.

De ce sunt valoroase?

Lansatoarele multiple de rachete americane vor permite forțelor armate ucrainene să lovească în profunzimea pozițiilor rusești, poziționându-și în același timp bateriile mai departe de front. Rachetele sunt ghidate prin GPS și au o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât tunurile convenționale cu obuze deja furnizate de SUA, M777 Howitzer.

Această rază de acțiune permite ca bateriile să fie plasate în afara razei de acțiune a artileriei rusești, putând totuși să le lovească. Aceste rachete ar putea, de asemenea, să bombardeze depozitele logistice ale armatei ruse aflate la mare distanță în spatele liniilor frontului.

Dacă Washingtonul ar fi decis să livreze rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru sistemele Himars, Kievul ar fi putut, teoretic, să vizeze orașe și centre militare rusești importante, inclusiv baze aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.

HIMARS ar putea amenința și depozitele de aprovizionare rusești, pe fondul convingerii occidentale că forțele ruse se confruntă cu probleme logistice.

Unii analiști spun că HIMARS ar putea fi un „punct de vârf” în război într-un moment în care forțele ucrainene par să se lupte sub focul artileriei ruse.

Dar alții spun că HIMARS nu va putea schimba brusc cursul războiului. „HIMARS va egala condițiile de joc”, a spus un înalt oficial al apărării din SUA.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău