Lista furturilor comise de ruși la centrala nucleară Cernobîl

03 Iun. 2022, 07:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2022, 07:15 // Actual //  bani.md

Soldații ruși care ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat 698 de calculatoare, 344 de vehicule, 1.500 de detectoare de radiație, software de neînlocuit și aproape toate echipamentele de stingere a incendiilor, relatează Washington Post.

Lista furturilor și a ceea ce forțele de ocupare ale Rusiei aau aruncat în aer sau ciuruit cu gloanțe în și în jurul laboratoarelor de la Cernobîl este încă în curs de întocmire.

În timp ce catastrofa de care se temeau mulți a fost evitată la locul celui mai mare dezastru nuclear din lume în 1986, oficialii centralei de la Cernobîl fac acum un bilanț al unei luni de ocupație rusă, în care nouă dintre colegii lor au fost uciși și cinci au fost răpiți.

„Nu pot spune că au cauzat daune omenirii, dar cu siguranță mari daune economice Ucrainei”, a spus Mykola Bespaly, 58 de ani, directorul Laboratorului Central de Analiză al site-ului, așezat într-o sală cu pereții umpluți de graffiti.

Uriașa centrală nucleară de la Cernobîl nu mai produce energie, dar înainte de invazie aproape 6.000 de muncitori încă monitorizau efectele de durată ale dezastrului nuclear de acum mai bine de trei decenii, precum și procesarea combustibilului nuclear uzat de la alte centrale din Ucraina și Europa.

Pierderile se ridică la peste 135 de milioane de dolari

Per total, el estimează costul înlocuirii a ceea ce s-a pierdut la peste 135 de milioane de dolari. Software-ul, însă, a fost făcut la comandă pentru stație și este de neînlocuit. Bespaly a spus că unele dintre cele mai importante lucrări ale laboratorului său – monitorizarea nivelurilor de radiații în zona de excludere – este aproape imposibilă fără acest software.

„Acum nu este posibil să oferim informații fiabile, indiferent dacă echipamentul este în stare de funcționare sau nu, pentru că nu există software”, a spus el. „Rușii nu îl vor putea folosi, deoarece software-ul este unic, creat special pentru dispozitivele noastre.”

„Rușii au plănuit să preia controlul permanent”

Yevhen Kramarenko, directorul „zonei de excludere”, a declarat că în prima zi a invaziei, un general rus s-a prezentat drept noul lider al centralei și i-a prezentat pe angajații de la Rosatom, agenția nucleară de stat a Rusiei.

„Cred că în momentul când au venit”, a spus Kramarenko, „au plănuit să rămână acolo permanent, au plănuit să preia controlul pentru o lungă perioadă de timp”.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 11:11 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul tehnologic Apple a înregistrat o scădere dramatică de 640 de miliarde de dolari în capitalizare bursieră în decurs de doar trei ședințe de tranzacționare, după ce președintele Donald Trump a anunțat noi taxe vamale de până la 54% pentru importurile din China și alte state asiatice.

Acțiunile Apple s-au depreciat cu 19% în această perioadă, închizând ziua de 7 aprilie la 181,46 USD per acțiune, în scădere cu 3,7%, potrivit datelor publicate de CNBC. Capitalizarea bursieră a companiei s-a redus astfel la 2,73 trilioane de dolari, comparativ cu aproximativ 3,37 trilioane anterior.

Apple – una dintre cele mai expuse victime ale războiului comercial
Analiștii avertizează că Apple este una dintre cele mai vulnerabile companii în fața politicilor comerciale agresive promovate de administrația Trump. Compania depinde masiv de lanțurile de producție și asamblare din China, iar tarifele de 54% ar putea forța Apple fie să majoreze semnificativ prețurile, fie să își sacrifice marjele de profit.

Deși Apple dispune de fabrici și în India, Vietnam și Thailanda, noile tarife afectează și aceste țări, ceea ce limitează opțiunile companiei. Până acum, Apple nu a comentat public situația, notează CNBC.

Conform estimărilor băncii UBS, prețul unui iPhone 16 Pro Max ar putea crește în SUA cu 350 de dolari, ajungând la 1.549 USD, o majorare de 30%. Analistul Tim Long de la Barclays avertizează că, dacă Apple nu va ajusta prețurile, profitul pe acțiune ar putea scădea cu până la 15%.

Berkshire Hathaway, ieșire „la timp” din acțiunile Apple
Potrivit The Wall Street Journal, Berkshire Hathaway, compania de investiții a miliardarului Warren Buffett, a început să vândă acțiuni Apple încă din 2023, reducându-și semnificativ participația în ultimele trimestre. Dacă în septembrie 2023 deținea peste 915 milioane de acțiuni, până la finalul trimestrului III din 2024 participația s-a redus la 300 de milioane de acțiuni.

Vânzările masive ale acțiunilor Apple, declinul brusc al valorii bursiere și incertitudinile generate de tarifele internaționale indică o perioadă turbulentă pentru gigantul din Cupertino, care ar putea fi forțat să-și reconfigureze lanțurile globale de aprovizionare pentru a evita pierderi și mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI