(DOC) Băuturile alcoolice energizante ar putea fi interzise în Republica Moldova

08 Iun. 2022, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Iun. 2022, 13:09 // Actual //  MD Bani

Băuturile alcoolice energizante ar putea fi interzise în Republica Moldova. Cu o asemenea inițiativă legislativă va veni partidul aflat la guvernare – PAS, anunță astăzi, 8 iunie, deputatul Dumitru Alaiba, scrie Realitatea.md.

Potrivit lui Alaiba, impactul băuturilor alcoolice energizante sunt mult mai dăunătoare pentru sănătate, comparativ cu băuturile alcoolice tradiționale, care, la fel și acestea au o influență negativă.

„Inițiativa legislativă PAS – interzicerea băuturilor alcoolice energizante. Impactul alcoolului asupra sănătății este unul clar negativ. Dar impactul băuturilor alcoolice energizante (alcool + cofeină și alte substanțe „energizante”) este și mai rău. Asemenea băuturi sunt interzise în tot mai multe țări din cauza riscului sporit asupra sănătății”, anunță Alaiba.

Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament încă la data de 14 aprilie curent de către un grup de deputați PAS.

Deputatul afirmă că, în 2021 în Moldova au fost consumate 600 de tone de asemenea băuturi, ceea ce reprezintă o creștere de trei ori față de anul 2020, adică au fost consumate 200 de tone.

Băutură alcoolică energizantă este producție alcoolică destinată consumului uman, la fabricarea căreia în calitate de materie primă este utilizată cofeina și/sau alte substanțe tonifiante.

În prezent, fabricarea și circulația băuturilor energizante și băuturilor tonifiante cu conținut de alcool nu este reglementată de actele normative sectoriale. Totodată, multiplele studii efectuate în mai multe țări cu un nivel sporit de consum al băuturilor energizante denotă că majoritatea efectelor adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cofeină conținute de energizante, atunci când au fost consumate în comun cu alcoolul.

În anul 2010 o interdicție a acestor băuturi a fost instituită în SUA, iar în anul 2018 în Rusia a fost interzisă comercializarea băuturilor date, iar producerea a fost permisă exclusiv în scopul exportului. În UE, la momentul de față, nu există o interdicție a producției date, dar se analizează, însă volumul ei pe piață este relativ mic, acestea regăsindu-se pe rafturi doar în câteva din statele membre precum Regatul Țările de Jos, Germania și Belgia.

La momentul de față băuturile alcoolice energizante nu sunt fabricate în Moldova, iar plasarea pe piață este realizată exclusiv prin importul din Ucraina și Rusia, fiind interzise în același timp spre comercializare pe piața locală. În ultimii 3 ani în Moldova se constată o creștere semnificativă a volumelor importului acestor băuturi.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.