Viitorul lui Vladimir Putin pare din ce în ce mai incert. Posibilii înlocuitori

08 Iun. 2022, 23:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 23:32 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin nu a dat niciun semn că ar fi dispus să se retragă, dar chiar dacă nu se gândește la succesiunea sa, mulți din Rusia o fac.

Inversările militare în Ucraina, incertitudinile politice de acasă și întrebările legate de sănătatea lui înseamnă că elita discută în liniște despre ceva ce în urmă cu doar câteva luni ar fi fost de neconceput: cum ar putea arăta viața după Putin?, scrie Mark Galeotti, director al companiei de consultanță Mayak Intelligence.

Mașina de propagandă a Kremlinului se învârte pentru tot ce merită, descriind „operațiunea specială” a lui Putin ca îndeplinind obiectivele, dar este important să se facă distincția între ceea ce i se spune populației în general și ceea ce știe elita. Reputația sa a suferit serioase prejudicii. Chiar dacă forțele ruse obțin în prezent câștiguri modeste în Donbas, nu poate scăpa de eșecul abject al strategiei sale inițiale, cu obiectivul său ambițios de a pune mâna pe Kiev și de a impune un guvern marionetă, scrie Mark Galeotti îm The Telegraph.

Inflația și șomajul vor deveni probleme serioase

Putin poate spera ca Occidentul să-și piardă entuziasmul pentru sprijinirea Ucrainei, dar chiar dacă sancțiunile vor fi ridicate mâine, pagubele deja făcute economiei ruse înseamnă că va dura ani să se redreseze. Sancțiunile au contribuit la creșterea inflației până la aproape 18%, iar până în toamnă acest lucru, împreună cu creșterea șomajului, va deveni o problemă serioasă. Între timp, armata întâmpină dificultăți în a găsi oameni pentru a-și reînnoi rândurile, iar generalii se înfurie pe motiv că Putin se chinuie cu privire la mobilizarea rezervelor.

Timpul lui Putin se apropie de sfârșit
În plus, zvonurile persistente despre probleme grave de sănătate – speculațiile variază de la cancer la Parkinson – contribuie la sentimentul că timpul pentru Putin e pe terminate. (De asemenea, ajută la explicarea de ce ucrainenii sunt atât de dornici să răspândească aceste povești).

Există puține șanse ca Putin să fie răsturnat iminent – el este protejat de un puternic aparat de securitate care se bazează mai ales pe faptul că se supravegheze și se contracarează reciproc.

Dar, mai devreme sau mai târziu, sănătatea lui s-ar putea să se clatine, sau situația din Rusia va deveni atât de dificilă încât o anumită criză va împinge suficient de mult din elită să se întoarcă împotriva lui.

Întrebarea de un milion de dolari: Cine îl va înlocui?

Dacă Putin poate alege, atunci este probabil să aleagă pe cineva în care crede că poate avea încredere pentru securitatea și moștenirea sa. Acesta ar putea fi cineva ca Aleksei Diumin, unul dintre foștii săi bodyguarzi și acum guvernator al regiunii Tula. Cu toate acestea, este discutabil dacă restul elitei ar accepta un alt om puternic. Ministrul Apărării Serghei Șoigu – unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin – a părut cândva o alternativă plauzibilă, dar a fost pătat de performanța slabă a armatei. Cu toate acestea, el este un supraviețuitor viclean și încă nu poate fi exclus. Dacă Putin nu va putea alege, este probabil ca succesiunea să fie modelată de înțelegeri din culise între elite. Ei vor încerca să se asigure că oricine va deveni noul președinte va fi mult mai puțin puternic decât a devenit Putin. Problema este că nu există un singur bloc de putere dominantă gata să-și impună candidatul atunci când va veni momentul.

El – probabil va fi un el – ar putea fi un președinte al consiliului de administrație, cineva capabil să găsească un consens în cadrul acestei coaliții formată din generali, oameni de afaceri și birocrați. Aceasta ar putea fi o figură tehnocrată precum prim-ministrul Mihail Mișustin sau primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Alternativ, ar putea fi o marionetă de care nimeni nu se teme cu adevărat. Fostul președinte și prim-ministru Dmitri Medvedev încearcă în prezent să se repoziționeze ca un tip dur, dar este încă o figură care s-ar putea potrivi unui astfel de rol. La fel ar putea fi și adjunctul șefului administrației prezidențiale Serghei Kirienko.

Orice s-ar întâmpla, faptul că diferiți candidați sunt discutați – deși cu prudență – sugerează că nici măcar cercurile de elită din Moscova nu cred că Putin își va restabili autoritatea de odinioară fără efort. Într-un fel sau altul, zilele lui sunt acum numărate, conchide Mark Galeotti.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 14:22 // Actual //  Ursu Victor

Investiția în imobiliare rămâne o opțiune populară pentru mulți, dar rentabilitatea poate varia semnificativ între apartamente noi și vechi. Un calcul al randamentului anual al investiției poate oferi o imagine clară asupra avantajelor și dezavantajelor fiecărei opțiuni.

Potrivit calculelor, un apartament nou de 50 de metri pătrați, cu un preț de 2.000 de euro pe metru pătrat, ar avea un cost total de 100.000 de euro. Dacă chiria lunară pentru acest apartament este de 550 de euro, randamentul anual se situează la 6,6%. Aceasta înseamnă că, pentru această investiție, chiria lunară acoperă aproximativ 6,6% din prețul apartamentului pe an.

Pe de altă parte, un apartament vechi cu aceeași suprafață de 50 de metri pătrați, dar la un preț de 1.400 de euro pe metru pătrat, ar costa 70.000 de euro. Chiria lunară pentru acest tip de apartament este de 390 de euro, iar randamentul anual se ridică la 6,69%. Acest procent mai mare sugerează că investiția într-un apartament vechi ar putea oferi un randament mai bun pe termen lung.

Aceste randamente sunt competitive în comparație cu inflația de 5,3% din luna octombrie, sugerând că, cel puțin în acest context, investițiile imobiliare ar putea să ofere un oarecare avantaj financiar.

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că inflația afectează nu doar prețul imobilelor și chiria, dar și costurile de întreținere, dobânzile la credite și puterea de cumpărare a consumatorilor. De asemenea, randamentele imobiliare nu sunt garantate, iar fluctuațiile pieței pot influența semnificativ rezultatele.

În ciuda acestei incertitudini economice, mulți investitori încă văd în imobiliare o opțiune de protejare a capitalului împotriva inflației, oferind o sursă stabilă de venituri pasive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală