Cum încearcă Putin să le ia din mână ucrainenilor cea mai puternică armă

08 Iun. 2022, 23:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2022, 23:38 // Actual //  Lupu Eduard

Cele mai recente știri de pe frontul de est duc la pesimism atât în Ucraina, cât și în străinătate. Totuși, demonstrația de forță a Rusiei la Severodonețk este orientativă, nimic mai mult decât o altă „operațiune specială” a lui Putin, doar că de data aceasta este îndreptată împotriva a ceea ce racheta rusă nu poate distruge – voința. Frederick Kagan de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Ucraina are toate șansele de a câștiga dacă supraviețuiește psihologic, scrie The Time.

Putin pariază acum că armata rusă va putea rupe voința colectivă nu numai a Ucrainei, ci și a partenerilor occidentali deja obosiți de război. Acea „vinaigretă” militară, care a reușit să se concentreze în estul Ucrainei, încet, cu pierderi uriașe, înaintează prin ruinele orașelor ucrainene distruse până la pământ de artilerie. Forțele ucrainene se retrag cu înțelepciune pentru a salva viețile soldaților, dar cu prețul propriului spirit de luptă și al dorinței de a continua lupta.
Prin urmare, atât în rândurile armatei, cât și în societate, există îndoieli cu privire la posibilul succes al Ucrainei. Acest lucru se întâmplă și pe fundalul unei întârzieri în furnizarea ajutorului occidental și al refuzului Statelor Unite și al altor țări de a furniza tipurile de arme necesare. În plus, în Occident se aud propuneri ca Ucraina să facă concesii.

„Toate acestea sunt exact de ce are nevoie Putin. El nu poate învinge Ucraina militar atâta timp cât ucrainenii păstrează voința de luptă și Occidentul îi sprijină. Prin urmare, el atacă voința ambilor, forțându-și trupele să lanseze cea mai brutală ofensivă în acest sens. Putin deține, de asemenea, ostatice principalele exporturi ale Ucrainei de alimente și combustibili, sperând să impună Occidentului costuri suficient de mari pentru a-l convinge să abandoneze Kievul”, a spus Frederick Kagan.

Prin urmare, nu trebuie să fii orbit de mirajul succesului armatei ruse în regiunea Lugansk. Un specialist ISW scrie că această ofensivă este „un pariu disperat al unui dictator care pariază pe ultima forță de luptă ofensivă pe care o poate reuni, sperând să înfrângă voința inamicilor săi de a continua să lupte ”.
După „bătălia pentru Donbass” Rusia nu va mai putea organiza aceeași ofensivă puternică în altă direcție, din mai multe motive obiective. Și anume, lipsa rezervelor de forțe instruite, resursele tehnice au fost epuizate semnificativ, iar restaurarea necesită timp și starea morală și psihologică scăzută a propriilor trupe.

Prin urmare, după ce au rezistat acestei lovituri, ucrainenii vor putea lansa o contraofensivă și vor recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

Dar pentru aceasta este necesar ca ucrainenii să păstreze trează voința de a lupta a partenerilor internaționali.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău