Cum încearcă Putin să le ia din mână ucrainenilor cea mai puternică armă

08 Iun. 2022, 23:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 23:38 // Actual //  bani.md

Cele mai recente știri de pe frontul de est duc la pesimism atât în Ucraina, cât și în străinătate. Totuși, demonstrația de forță a Rusiei la Severodonețk este orientativă, nimic mai mult decât o altă „operațiune specială” a lui Putin, doar că de data aceasta este îndreptată împotriva a ceea ce racheta rusă nu poate distruge – voința. Frederick Kagan de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Ucraina are toate șansele de a câștiga dacă supraviețuiește psihologic, scrie The Time.

Putin pariază acum că armata rusă va putea rupe voința colectivă nu numai a Ucrainei, ci și a partenerilor occidentali deja obosiți de război. Acea „vinaigretă” militară, care a reușit să se concentreze în estul Ucrainei, încet, cu pierderi uriașe, înaintează prin ruinele orașelor ucrainene distruse până la pământ de artilerie. Forțele ucrainene se retrag cu înțelepciune pentru a salva viețile soldaților, dar cu prețul propriului spirit de luptă și al dorinței de a continua lupta.
Prin urmare, atât în rândurile armatei, cât și în societate, există îndoieli cu privire la posibilul succes al Ucrainei. Acest lucru se întâmplă și pe fundalul unei întârzieri în furnizarea ajutorului occidental și al refuzului Statelor Unite și al altor țări de a furniza tipurile de arme necesare. În plus, în Occident se aud propuneri ca Ucraina să facă concesii.

„Toate acestea sunt exact de ce are nevoie Putin. El nu poate învinge Ucraina militar atâta timp cât ucrainenii păstrează voința de luptă și Occidentul îi sprijină. Prin urmare, el atacă voința ambilor, forțându-și trupele să lanseze cea mai brutală ofensivă în acest sens. Putin deține, de asemenea, ostatice principalele exporturi ale Ucrainei de alimente și combustibili, sperând să impună Occidentului costuri suficient de mari pentru a-l convinge să abandoneze Kievul”, a spus Frederick Kagan.

Prin urmare, nu trebuie să fii orbit de mirajul succesului armatei ruse în regiunea Lugansk. Un specialist ISW scrie că această ofensivă este „un pariu disperat al unui dictator care pariază pe ultima forță de luptă ofensivă pe care o poate reuni, sperând să înfrângă voința inamicilor săi de a continua să lupte ”.
După „bătălia pentru Donbass” Rusia nu va mai putea organiza aceeași ofensivă puternică în altă direcție, din mai multe motive obiective. Și anume, lipsa rezervelor de forțe instruite, resursele tehnice au fost epuizate semnificativ, iar restaurarea necesită timp și starea morală și psihologică scăzută a propriilor trupe.

Prin urmare, după ce au rezistat acestei lovituri, ucrainenii vor putea lansa o contraofensivă și vor recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

Dar pentru aceasta este necesar ca ucrainenii să păstreze trează voința de a lupta a partenerilor internaționali.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU