Putin și-a fortificat pozițiile la 150 de kilometri de Moldova

15 Iun. 2022, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iun. 2022, 16:00 // Actual //  bani.md

Fotografii realizate din satelit arată că forțele armate ale Rusiei fortifică masiv Insula Șerpilor situată la 150 de kilometri de Republica Moldova, crucială pentru Moscova în ceea ce privește controlarea rutelor maritime din Marea Neagră.

O imagine realizată de „Planet”, un sistem de peste 200 de sateliți de observație care fac fotografii zilnice ale Pământului arată noile instalații ale rușilor pe Insula Șerpilor. Fotografia a fost analizată de administratorul contului OSINT-88, un fost parașutist al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii și specialist în recunoaștere aeriană.

Acesta a identificat diferitele instalații construite sau aduse de ruși pe insulă, printre ele numărându-se tranșee, poziții de apărare a coastei, vehicule, instalații radar, depozite de combustibil și camuflaje militare.

Locul în care un elicopter rusesc s-a prăbușit după ce a fost lovit de ucraineni la începutul lunii mai cu o dronă Bayraktar TB-2 chiar în timp ce descărca trupe încă mai este vizibil în partea de vest a insulei.

La o altă fotografie distribuită marți, OSINT-88 notează că pe Insula Șerpilor se află acum peste 17 vehicule rusești și sisteme de apărare antiaeriană.

The Atlantic Council, unul dintre cele mai reputate think tank-uri la nivel internațional, estima încă din luna august a anului trecut că Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Insulei Șerpilor în eventualitatea declanșării unui conflict cu Ucraina.

Analiștii acestui think tank cu sediul la Washington afirmau într-un articol numit „Ar putea fi Insula Șerpilor următorul punct fierbinte în războiul ucrainean al lui Vladimir Putin?” că anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 îi permite Rusiei să domine porțiuni întinse ale Mării Negre care de drept aparțin Ucrainei.

Aceștia aminteau cum în ultimii ani flota rusă de la Marea Neagră a încercat să reducă treptat teritoriul maritim al Ucrainei în Marea Neagră în ansamblul ei și în Marea Azov aflată la estul Crimeii.

După „declanșarea operațiunii militare” speciale în Ucraina, ministerul rus al Apărării anunța pe 1 martie că a reușit să taie complet accesul Ucrainei la Marea Azov și ulterior a reușit să forțeze și blocarea porturilor acesteia de la Marea Neagră.

Situația a dus la probleme majore cu exporturile de grâu ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători din lume, creând pericolul unei crize alimentare mondiale. Tentativa de mediere a Turciei între Moscova și Kiev pentru a permite reluarea transporturilor a eșuat mai devreme în cursul acestei luni, Rusia afirmând că nu are vreo răspundere în situația creată.

Ucraina spune că nu va renunța niciodată la insulă

Luna trecută, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a explicat într-o intervenție televizată că insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru ocupanții ruși, deoarece permite controlul apelor și, într-o anumită măsură, a situației aeriene din sudul Ucrainei.

„Cine controlează insula poate bloca în orice moment mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei… Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și vom aștepta și vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”, a mai afirmat generalul ucrainean.

Câteva zile mai târziu, colonelul ucrainean Serhi Hrabski a explicat la rândul său că toate comunicațiile maritime, rutele comerciale de la Odesa la Bosfor și, mai departe, spre Marea Mediterană trec chiar pe lângă Insula Șerpilor.

„În acest moment, prețurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile ucrainene – Tunisia, Liban, Algeria etc – sunt mai mari deja cu 20%”, a explicat Hrabski pe 18 mai, adăugând că, prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene și a transportului de mărfuri, Rusia afectează mai multe țări, desfăşurând un adevărat „terorism alimentar internațional”.

Insula Șerpilor a fost cucerită de forțele armate ruse pe 24 februarie, în prima zi a invaziei, după faimosul gest de sfidare al apărătorilor săi.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ