Elon Musk, a fost dat în judecată pentru 258 miliarde dolari. Ar fi implicat într-o schemă piramidală dogecoin

17 Iun. 2022, 15:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2022, 15:13 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Elon Musk a fost dat în judecată pentru 258 de miliarde de dolari de către un investitor în dogecoin, care l-a acuzat că a condus o schemă piramidală pentru a susţine criptomoneda, scrie Reuters.

Într-o plângere depusă la un tribunal federal din Manhattan, reclamantul Keith Johnson i-a acuzat pe Musk, compania de automobile electrice Tesla Inc şi compania de turism spaţial SpaceX de escrocherie pentru că au promovat dogecoin şi au crescut preţul activului, pentru ca apoi să lase preţul să se prăbuşească.

Musk este CEO atât al Tesla, cât şi al SpaceX.

„Inculpaţii erau conştienţi încă din 2019 că dogecoin nu avea nicio valoare, dar au promovat dogecoin pentru a profita de pe urma tranzacţionării sale”, se arată în plângere. „Musk şi-a folosit piedestalul de cel mai bogat om din lume pentru a opera şi manipula schema piramidală dogecoin pentru profit, expunere şi amuzament.”

Plângerea agregă, de asemenea, comentarii de la Warren Buffett, Bill Gates şi alţii care pun la îndoială valoarea criptomonedelor.

Tesla, SpaceX şi un avocat al lui Musk nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Un avocat al lui Johnson nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la ce dovezi specifice are sau se aşteaptă să aibă clientul său care să dovedească faptul că dogecoin nu are valoare şi că inculpaţii au condus o schemă piramidală.

Johnson solicită daune de 86 de miliarde de dolari, reprezentând scăderea valorii de piaţă a dogecoin din mai 2021, şi vrea ca suma să fie triplată.

De asemenea, el vrea să îl împiedice pe Musk şi companiile sale să promoveze dogecoin şi un judecător să declare că tranzacţionarea dogecoin este un joc de noroc în conformitate cu legislaţia federală şi cea din New York.

Plângerea spune că vânzarea dogecoin a început în jurul datei în care Musk a fost gazda emisiunii „Saturday Night Live” de la NBC şi, jucând rolul unui expert financiar fictiv într-un segment „Weekend Update”, a numit dogecoin „o escrocherie”.

În februarie 2021, Tesla a anunţat că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi, pentru o scurtă perioadă de timp, l-a acceptat ca plată pentru vehicule.

Dogecoin s-a tranzacţionat joi la aproximativ 5,8 cenţi, în scădere faţă de vârful său din mai 2021, de aproximativ 74 de cenţi.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală