Moldindconbank a desfășurat Adunarea generală ordinară a acționarilor 2022

17 Iun. 2022, 17:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2022, 17:11 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe data de 15.06.2022, la sediul băncii a avut loc Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor BC „Moldindconbank” S.A.. La Adunarea generală au participat acționarii băncii sau reprezentanții acestora, care dețin 93,74% din total acțiuni cu drept de vot aflate în circulație. Toate chestiunile incluse în ordinea de zi a Adunării generale au fost adoptate cu peste 99% din voturile reprezentate la Adunare.

Adunarea generală a luat act de darea de seamă financiară anuală a Băncii pentru anul 2021 și a aprobat darea de seamă anuală a Consiliului Băncii pentru anul 2021.

Banca a raportat realizări semnificative: o acoperire de peste 20% din piaţă la capitolul activelor (20,6%), a creditelor acordate (20,4%) şi a depozitelor atrase (21,0%). Moldindconbank este prima bancă în segmentul creditării ipotecare, cu o cotă de 27,6%, este banca lider pe piața cardurilor de plată, cu o cotă de 37,8%, precum şi în segmentul operațiunilor cu cardurile de plată. Banca menține un nivel înalt de lichiditate şi capitalizare, demonstrând în anul 2021 cea mai înaltă eficiență financiară în sistemul bancar autohton.

Aceste performanţe reprezintă fundamentul solid pentru dezvoltarea cu succes a băncii şi în continuare. Procesele de digitalizare din cadrul băncii vor transforma instituția în toate domeniile de activitate, propulsând Moldindconbank către cele mai inovative şi avansate standarde ale industriei și a serviciilor de calitate oferite clienţilor.

De asemenea au fost aprobate modificări în Statutul Băncii și s-a confirmat entitatea de audit pentru efectuarea auditului obligatoriu ordinar al situațiilor financiare ale Băncii în anul 2022.

Referitor la plata dividendelor, Adunarea generală, ținând cont de recomandarea Băncii Naționale a Moldovei de abținere pe parcursul anului 2022 de la distribuirea de dividende până la atenuarea efectelor negative, cauzate de situația curentă, a hotărât că profitul net al Băncii pentru anul 2021 se va considera profit nedistribuit până la adoptarea de către Adunarea generală a unei alte hotărâri în acest sens. După această decizie, rata de adecvare a capitalului a crescut cu peste 31%, ceea ce confirmă încă o dată stabilitatea instituției.

Rezultatul votului Adunării generale va fi adus la cunoștința acționarilor Băncii prin publicarea unui comunicat informativ în ziarul „Capital Market” şi pe pagina web a băncii, în termenul stabilit de legislația în vigoare.

***

Moldindconbank este o bancă de importanță sistemică pentru Republica Moldova, confirmând statutul de bancă de top și în anul 2021 prin pozițiile de lider pe piață la cele mai importante segmente. Realizările băncii se datorează echipei de profesioniști și susținerii acordate de acționarul majoritar DOVERIE UNITED HOLDING din Bulgaria.

P.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO