Ce-i lipsește lui Putin pentru a câștiga. Zelenski l-a înfruntat pe țarul de la Kremlin

19 Iun. 2022, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iun. 2022, 09:49 // Actual //  bani.md

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor, duminică dimineață devreme, la întoarcerea din vizita pe care a făcut-o în zonele de război din sudul țării.

În timpul vizitei sale, președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu autoritățile locale, cu militarii care luptă pe front, cu medicii, cu soldații Gărzii Naționale și cu poliția. Președintele ucrainean a declarat că apărătorii sudului au o dispoziție foarte bună, că sunt încrezători în victorie și că nu există nicio îndoială, pentru ei, cu privire la faptul că Ucraina va câștiga războiul cu invadatorii ruși.

Zelenski a adăugat că a acordat premii și decorații celor mai buni luptători, inclusiv Ordinul Steaua de Aur eroului Ucrainei, colonelul Vadim Sukharevski, comandantul celei de-a 59-a brigăzi de infanterie motorizată, potrivit Ukrinform.

„Vom recuceri tot ce aveam și marea va fi ucraineană”

„Nu vom ceda Sudul nimănui, vom recuceri tot ce aveam, iar marea va fi ucraineană și va fi în siguranță”, a spus Volodimir Zelenski.

„Rusia nu are atâtea rachete pe cât își doresc oamenii noștri să trăiască”, a adăugat președintele Ucrainei. „Am trecut prin situația economică, prin campania din  sectorul agricol. Am discutat despre securitatea porturilor noastre, despre oportunitățile de export al produselor noastre agricole.

Poziția noastră este clară, neschimbătoare: de îndată ce securitatea poate fi garantată prin mediere internațională, Ucraina va face tot posibilul pentru a contracara criza alimentară din lume, cauzată de războiului pornit de Rusia…”, a mai spus Zelenski.

Șeful statului ucrainean a relatat că, la Mikolaiv și Odesa, a avut întâlniri cu militarii și oficialii responsabili de apărarea celor două regiuni.

Reamintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, sâmbătă, zona de sud a Ucrainei, unde trupele sale încearcă să recucerească teritoriile ocupate de trupele Federației Ruse. Șeful statului a mers la Mikolaiv, un oraş industrial și port la Marea Neagrp cu aproape o jumătate de milion de locuitori înainte de începerea invaziei ruse.

Orașul este încă sub control ucrainean, dar e foarte aproape de regiunea Herson, aflată sun controlul Rusiei și a rămas o țintă pentru trupele Kremlinului, întrucât se află pe ruta către Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, aflat la circa 130 km depărtare. către sud-vest.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală