Criza alimentară va face ravagii „dacă Marea Neagră nu este deblocată imediat.” Avertismentul lui Volodimir Zelenski

01 Iul. 2022, 21:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iul. 2022, 21:20 // Actual //  bani.md

Dacă Marea Neagră nu va fi deblocată imediat, criza alimentară va ajunge până în Austria, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful statului a precizat că foametea se va instala și că toate țările vor avea de suferit.

„Uitați-vă doar la ceea ce se întâmplă. Uitați-vă cu câtă ușurință un stat a creat pentru multe altele o amenințare la scară largă, un val periculos. De exemplu, amenințarea unei foamete pe scară largă. Rusia a blocat Marea Neagră – acesta nu este un secret, iar acum are milioane de oameni ostatici, oameni obișnuiți din Africa, Asia, Europa.

Cu toții suntem ostatici. Voi sunteți ostaticii ei. Pentru că, dacă această amenințare a foametei nu este înlăturată, dacă Marea Neagră nu este deblocată imediat, atunci rezultatul crizei alimentare va fi un astfel de tsunami migraționist care va ajunge până la voi, deși Austria este încă departe de mare”, a declarat el într-un mesaj video adresat participanților la festivalul 4GameChangers de lângă Viena.

Volodimir Zelenski spune că Europa nu ar trebui să depindă de resursele energetice rusești și că singura soluție este să învețe să fie independentă.

Potrivit acestuia, în 2022, Rusia ar trebui să înceteze să mai finanțeze diviziunile și dezinformarea, mișcările politice antieuropene și problemele pentru întregul continent. „În caz contrar, toți cei din lume care urăsc democrația vor înțelege că lumea democratică nu este capabilă să se apere”, a spus Zelenski, potrivit .interfax.com.ua

Zelenski, mesaj dur pentru Putin

Volodimir Zelenski a criticat şi acțiunile armatei lui Putin. „Rusia a lovit astăzi din nou Kievul cu rachete. Dimineaţa devreme. A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc. A murit un bărbat, el avea doar 37 de ani. Sunt răniţi, printre ei – o fată numită Zhenia, ea are şapte ani, este fiica decedatului. Şi mama ei este rănită. Apropo, cetăţean rus. Asta este. Ea nu era ameninţată de nimic în ţara noastră, era în siguranţă, până când Rusia însăşi a decis că totul îi este în mod egal ostil acum – femei, copii, grădiniţe, blocuri, spitale, căi ferate”.

„Unele dintre rachete au fost doborâte. Însă doar o parte. Avem nevoie de apărare aeriană puternică, modernă, eficientă total. Care poate asigura o protecţie totală împotriva acestor rachete. Vorbim despre asta în fiecare zi cu partenerii noştri. Există deja unele acorduri. Şi partenerii trebuie să se mişte mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul armelor către ţara noastră, orice restricţii sunt de fapt o invitaţie pentru Rusia să lovească iar şi iar. Ocupanţii – aceşti terorişti – trebuie fie bătuţi cu toată forţa astfel încât să nu creadă că pot pune presiune şi domina pe cineva”, a mai susținut Zelenski în discursul său.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală