Putin are o problemă în Ucraina: Catastrofa forțelor aeriene ale Rusiei

02 Iul. 2022, 05:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2022, 05:17 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin și generalii săi au crezut că avioanele de luptă rusești vor face praf forțele aeriene ucrainene și vor distruge mai multe ținte de la sol pentru a obține superioritatea în aer în câteva zile. Însă, au trecut deja patru luni de la invazie, iar performanța aeronavelor Moscovei în război este o catastrofă, fiind pierdute numai puțin de 81 de aparate.

Rusia trebuia să distrugă sistemele de rachete sol-aer ale Ucrainei odată cu invazia declanșată de Vladimir Putin în 24 februarie 2022, pentru a crea o superioritate aeriană pentru forțele aeriene ale Moscovei, dar acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit 19fortyfive.

Atacurile avioanelor de luptă rusești ar fi trebuit să producă un șoc în rândurile armatei ucrainene, dar ele au realizat puțin pe câmpul de luptă, au remarcat experții militari. Iar forțele terestre ale armatei roșii au suferit din cauza lipsei de sprijin aerian, mai ales când a fost vorba de salvarea tancurilor și a transportoarelor blindate, care călătoreau în coloane lungi și pe distanțe mari.

Astfel, forțele ucrainene au folosit dronele turcești Bayraktar TB2 și au preluat controlul pe multe fronturi, bombardând cu succes tancurile inamice.

Experții au observat că avioanele rusești au zburat în afara razei de acțiune a apărării aeriene ucrainene și au tras rachete dirijate, care nu au schimbat cu adevărat soarta războiului.

Serviciile de Informații americane și britanice, care monitorizează situația au indicat faptul că pierderile forțelor aeriene ale Rusiei au fost catastrofale, un număr de 81 de avioane au fost doborâte, față de numai 39 ale Ucrainei.

Rușii au reușit o oarecare superioritate în Donbas, dar Justin Bronk, un expert în securitate de la think-tank-ul Royal United Services Institutte (RUSI) din Londra, nu crede că forțele aeriene au avut o contribuție decisivă la câștigarea bătăliilor.

S-a observat că rachetele ghidate ale Rusiei sunt rare. Avioanele de luptă Su-34 și Su-25, care au reputația unor ”tancuri aeriene”, au fost forțate să se bazeze doar pe bombe și rachete neghidate.

Observatorii au constatat că forțele aeriene ale Rusiei au avut puțină experiență în luptele reale dintr-un spațiu inamic ostil. Este posibil să fi bombardat în Siria, dar acolo rezistența forțelor aeriene inamice nu a contat.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 15:07
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 15:07 // Uncategorized //  Ursu Victor

Una dintre cele mai mari bănci de investiții din SUA, Goldman Sachs, avertizează că prețul petrolului ar putea coborî sub 40 de dolari pe baril până la finalul anului 2026, în cazul unui scenariu economic extrem, ce implică o recesiune globală profundă și revenirea masivă a producției OPEC+ pe piață.

Anunțul vine în contextul în care prețurile globale ale petrolului au scăzut cu peste 20% după ce fostul președinte american Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife comerciale generalizate pentru importurile americane, declanșând temeri privind o recesiune mondială.

Cotațiile Brent,  de la aproape 75 USD/baril (înainte de 2 aprilie) a ajuns la 59,77 USD pe 9 aprilie, WTI (SUA) s-a prăbușit la 56,54 USD/baril.

Goldman Sachs estimează acum că în cazul unei recesiuni „obișnuite” în SUA, prețul Brent ar putea atinge 58 USD până la finalul lui 2025 și 50 USD în 2026. Însă, în scenariul extrem, ar putea scădea sub 40 USD/baril.

Petrolul rusesc Urals se tranzacționează cu un discount de 13–14 dolari față de Brent. Vineri, se vindea la circa 53 USD/baril, iar acum a scăzut chiar sub 47 USD, potrivit Reuters și Argus Media.

În bugetul Rusiei pe 2025 a fost prognozat un preț de 69,7 USD/baril, ceea ce înseamnă că actualele cotații sunt cu peste 30% sub așteptări, iar acest decalaj pune o presiune uriașă asupra veniturilor fiscale.

Pentru calculul impozitelor, prețul de referință intern a scăzut la 4.476 ruble/baril, față de cele 6.726 ruble prevăzute în buget — o diferență de 33%.

Banca Centrală a Rusiei a tras un semnal de alarmă în februarie, avertizând că țara ar putea intra într-o perioadă lungă de prețuri scăzute la petrol, similară cu cea din anii 1980–1990, care a precedat colapsul economic al URSS. Un nou „ciclu lung de prețuri joase” ar putea afecta PIB-ul rusesc cu 3–4% în 2025 și 1–2% în 2026, potrivit prognozelor oficiale.

Chiar și cu un preț mediu de 70 USD/baril, guvernul rus prognozează deficite bugetare semnificative: 1,17 trilioane ruble în 2025,
2,2 trilioane în 2026  și 2,7 trilioane în 2027.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU