The International Confederation of Societies of Authors and Composers (CISAC), organizația cu cea mai mare autoritate internațională în domeniul drepturilor de autor a expertizat proiectul de lege cu privire la drepturile de autor, elaborat și promovat în mare grabă de AGEPI și votat deja în prima lectură de deputați.
Astfel, potrivit CISAC proiectul de lege deschide calea haosului. Procedura de avizare este o prevedere eșuată din start care nu are nici un sens. În subregiunea Europei de Est, de care face parte și Republica Moldova, protecția eficientă a dreptului de autor este mai degrabă încă o excepție decât o regulă.
Noua lege va avea un efect puternic de perturbare a pieței, limitează în mod arbitrar metodele de remunerare și nu are nicio justificare. Astfel de limitare legală nu are nimic de-a face cu Directiva UE OGC din 2014. Se blochează mecanismul de gestiune colectivă pe perioadă nedeterminată. Așa plafoane contravin art. 12 alin.(3) din Directiva OGC, iar unele dintre măsuri depășesc cu mult cerințele Directivei OGC. Ba mai mult, depunerea repertoriului societăților la AGEPI … este o prevedere excesivă.
În conformitate cu normele internaționale și UE, remunerația compensatorie pentru copia privată („RC-CP”) este o sursă esențială de venit pentru toți autorii, interpreții și alți titulari de drepturi, așa cum a demonstrat și Studiul global privind copierea privată publicat de CISAC în 20201 . Atunci când este implementat corespunzător, reprezintă singurul mecanism eficient care le permite titularilor de drepturi să fie despăgubiți pentru prejudiciul cauzat prin copierea la scară largă a operelor lor pentru uz personal.
CISAC consideră că proiectul de lege, contrar obiectivului său declarat de modernizare și consolidare a protecției drepturilor de autor și a sistemului de gestiune colectivă prin continuarea armonizării cu legislația UE, va slăbi și va pune în pericol drepturile autorilor și ale OGC-urilor care îi reprezintă pe aceștia în Moldova, dacă va fi adoptat de Parlament în forma sa actuală, așa cum s-a aprobat în primă lectură.
Reprezentanții Asociației Naționale „Copyright” și ai Asociației Naționale a Producătorilor de Fonograme și Interpreți (ANPFI) au transmis o scrisoare deschisă Guvernului, prin care, în numele a peste 650 de autori, interpreți și artiști ai Republicii Moldova, solicită retragerea proiectului Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe (număr unic 521/AGEPI/2021) din Parlamentul Republicii Moldova.
În același timp, Organizațiile de Gestiune Colectivă au transmis către Guvern o scrisoare deschisă în care menționează că, după ce proiectul a fost expediat Parlamentului Republicii Moldova s-au aflat mai multe fapte, precum că conținutul proiectului denotă conflict de interese evident și direct, cât și contrar Deciziei Curții Constituționale din 24.07.2018. Prin acest proiect a fost implementată o așa numită listă a echipamentelor și suporturilor materiale, unde nu se regăsesc 2/3 de echipamente cu funcția de reproducere, pentru care la moment se achită remunerație titularilor de drepturi, scopul acestor prevederi fiind prejudicierea autorilor, oamenilor de artă și cultură.
Totodată, declarațiile directorului AGEPI din cadrul ședinței Guvernului din 22 iunie 2022, prin care a afirmat că există calcule ale Ministerului Economiei ce confirmă că titularii de drepturi vor primi mai mulți bani odată cu micșorarea procentului existent la moment (de la 3% până la 0,3%) și cu micșorarea listei echipamentelor cu funcție de reproducere cu 2/3, constituie un fals, deoarece astfel de calcule nu există.
Având în vedere cele menționate mai sus, constatăm că Guvernul a fost manipulat și indus în eroare de către funcționarii AGEPI, având unicul scop favorizarea ilegală a utilizatorilor, în detrimentul titularilor de drepturi. Atragem atenția că prejudicierea intereselor titularilor de drepturi de autor și drepturi conexe a fost constatată și de Centrul Național Anticorupție în Raportul de expertiză anticorupție a proiectului de lege.
Amintim că zilele trecute au fost transmise scrisori către deputații Parlamentului Republicii Moldova prin care au
Proiectul de lege care vizează armonizarea legislației din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe la reglementările acquis-ului comunitar european este făcut prin fals și este împotriva autorilor. O spun reprezentanții Asociației Naționale „Copyright” și ai Asociației Naționale a Producătorilor de Fonograme și Interpreți (ANPFI). Potrivit lor, prevederile Directivelor Uniunii Europene au fost copiate fără a se ține cont de prevederile existente ale legislației naționale și de realitățile Republicii Moldova, în lipsa unei expertize specializate din partea organizațiilor internaționale din domeniu.