Disperarea lui Putin: Pierde bătălia financiară și Rusia va deveni un stat paria

09 Iul. 2022, 06:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2022, 06:37 // Actual //  bani.md

O interpretare simplistă a evenimentelor din estul Ucrainei ar arăta că trupele ruse au câștigat în sfârșit un avantaj în fața forțelor Kievului, obosite și fără prea multe arme și muniții. Dar, în realitate, Putin începe să devină disperat deoarece Rusia începe să piardă bătălia financiară, iar industria Moscovei nu mai este capabilă să susțină mașina de război a armatei ruse.

Deși capturarea Lysychansk-ului este importantă pentru trupele ruse, deoarece este un oraș strategic cheie din regiunea Lugansk, totuși Vladimir Putin este încă departe de a cuceri întreaga zonă Donbas, jumătate din Dobețk fiind sub controlul a zeci de mii de forțe ucrainene, potrivit WA Today.

Un oficial occidental susține că Rusia se confruntă cu ”probleme foarte grave” legate de stocurile de muniții, în timp ce sistemele de arme cu rază lungă de acțiune încep să facă ”o diferență operațională semnificativă pentru Ucraina”.

Mult mai clar este faptul că Rusia începe încet să piardă bătălia economică și financiară, pe măsură ce conflictul se transformă într-un război de uzură și sancțiunile ”mușcă” din industria țării.

Noile legi date de Putin deschide calea pentru ca Moscova să mobilizeze economia și forța de muncă, lucru care marchează un punct de cotitură grav. Prima dintre ele acordă guvernului puteri de a forța întreprinderile să contribuie la efortul de război.

Autoritățile vor putea ordona fabricilor să accepte contracte din domeniul apărării și să redirecționeze producția spre nevoile militare.

A doua este la fel de dură. Ea aduce modificări legislației muncii, care conferă statului dreptul la un control mai mare asupra forței de muncă.

Pe măsură ce Europa intensifică eforturile de a se desprinde de rezervele rusești de petrol și gaze, Kremlinul ”se pregătește pentru ce e mai rău”, pentru că ”în curând toate aceste venituri s-ar putea epuiza”, iar economia se va prăbuși.

Putin a suferit multe umilințe în ultimele luni, dar o încercare de preluare a industriei ruse trebuie să fie în fruntea listei. Este un act de disperare din partea liderului de la Kremlin, care propulsează Rusia cu zeci de ani înapoi la economia de comandă a trecutului său sovietic.

Acest lucru este o confirmare suplimentară a retrogradării Rusiei de la statutul de superputere mondială la nivelul de țară eșuată de rangul trei și un stat paria internațional.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală