(FOTO) De la medicină la business. Clinica medicală de la Bălți lansată cu suportul ODIMM

12 Iul. 2022, 11:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2022, 11:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Programele de susținere a afacerilor locale dau roade. Dorina Agachi este medic pediatru în Chișinău și de trei ani directoare a Centrului „Pediatru-Dormed” din Bălți. De două ori pe săptămână ea face naveta Chișinău-Bălți pentru a-și consulta pacienții din nordul țării. Din copilărie și-a dorit să fie medic pentru copii. A început activitatea în instituțiile de stat, apoi șase ani a continuat în privat și, la sugestia unui prieten de a avea un proiect în afara Chișinăului, în 2019 a înregistrat întreprinderea din Bălți. Tot în acea perioadă a aflat despre granturile acordate de ODIMM. A zis să-și încerce norocul și a reușit. Primii pași în medicina privată i-a făcut cu ajutorul finanțării accesate prin Programul PARE 1+1 și al rudelor care au muncit peste hotare.

Când ajunsese pe ultima sută de metri cu amenajările și instalarea mobilierului, venise și pandemia. A fost un adevărat examen pentru ea și toată echipa de medici, atât profesional, cât și psihologic. În acea perioadă i s-a infectat toată familia de COVID-19, lăsându-i o amprentă psihologică adâncă. Asta însă n-a dezechilibrat-o, dimpotrivă a făcut-o mai puternică. Văzând vulnerabilitățile sistemului medical și mai ales cererea de asistență medicală în regiuni, a decis să-și dezvolte clinica și să acorde mai multe servicii, iar pentru aceasta avea nevoie de noi echipamente și dispozitive medicale. Așa, în 2021, a decis să aplice la Programul „Start în afaceri” și a obținut de la ODIMM un grant în valoare de 180.000 lei.

„Chiar dacă clinica este mică, ne-am propus să avem dispozitive medicale noi, performante. De aceea, din cele două granturi ne-am achiziționat practic toate utilajele medicale de bază, de care trebuie să dispună un centru medical – ecograf, analizator FIA care permite măsurarea unei varietăți largi de biomarcheri în sangele uman. De asemenea, am procurat alt echipament utilizat în diagnosticarea, terapia sau intervenția chirurgicală a oricăror tulburări legate de ureche, nas sau gât. În cadrul centrului medical activează o echipă de 25 de specialiști din orașul Bălți și orașele din preajmă”, spune Dorina Agachi.

Antreprenoarea spune că deservește lunar peste 600 de pacienți, majoritatea fiind copii. Acum are în plan deschiderea unor filiale la Ungheni și Cahul.

„Asta va permite diminuarea presiunii din centrele medicale publice. Principala noastră provocare este abilitatea de a răspunde unui context medical în continuă schimbare. La nivel mondial are loc o adevărată revoluţie în medicină. Am trecut de la o perioadă în care medicaţia era frecvent utilizată pentru a trata simptomele la o nouă etapă în care profesioniştii din domeniul sănătăţii să poată anticipa şi chiar acţiona înainte ca bolile să afecteze ireversibil pacienţii”, susține directoarea centrului medical.

Pentru anul 2022, ODIMM pune la dispoziția tinerilor un șir de instrumente financiare de suport în afaceri, printre care un program de granturi și produse de garanții financiare.

Recent, Guvernul a extins cu încă trei ani Programul de stat „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat de la 180 000 lei până la 200.000 lei, astfel, finanțarea din partea statului va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional.

În anul curent, întreprinderile fondate de tineri antreprenori care solicită credite de la orice bancă comercială, pot beneficia de garanții financiare din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM cu o valoare maximă de până la 5 milioane lei, care acoperă până la 80 la sută din suma creditele contractate. Pentru anul 2022, capacitatea totală de garantare a FGC este de cca 1 miliard lei.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău