Judecătorul fugarului Șor – demis de CSM

13 Iul. 2022, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2022, 14:37 // Actual //  bani.md

Judecătorul Andrei Niculcea cel care a emis anterior șentințe în dosarul lui Filat, Șor și Botnari și despre care Rise Moldova a dezvăluit informați cu privire la legăturile dintre Niculcea și familia sa și deputatul fugar Ilan Șor a fost eliberat din funcție de Consiliul superior al Magistraturii.

„În aprilie 2021 am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu o investigație a RISE Moldova (https://www.rise.md/articol/judecatorul-lui-sor/) care a demonstrat publicului faptul că judecătorul Andrei Niculcea, care l-ar fi judecat pe Ilan Șor în Dosarul „Furtul Miliardului”, și l-a „condamnat” la 7,5 ani ani (pe când procurorii anticorupție au cerut 19 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie), i-a anulat măsura de arest la domiciliu și l-a eliberat imediat de sub strajă din sala de judecată”, scrie într-un mesaj pe Facebook deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Jurnaliștii de investigație au reușit să afle că concubina judecătorului a reușit ulterior să beneficieze de spațiu comercial în incinta aeroportului (controlat de Ilan Șor), unde a deschis un salon luxos de frumusețe. Ba mai mult, judecătorul ar fi avut mai multe sejururi cu concubina sa la Tel-Aviv, unde s-ar ascunde până în prezent Ilan Șor, iar ulterior concubina sa ar fi făcut shopping la Milano și Paris, zburând împreună cu sora lui Ilan Șor.

„În legătură cu acest fapt am sesizat imediat Consiliul Superior al Magistraturii, unde am invocat că există o bănuială rezonabilă de pronunțare a unei sentințe contrare legii, precum și acceptarea prin mijlocitor a privilegiilor și avantajelor ce nu i se cuvin de la o persoană în privința căreia a pronunțat sentința. Astfel am solicitat efectuarea unui control din partea inspecției judiciare CSM a faptelor invocate”, mai spune Alaiba.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ