Trompeta lui Putin a răgușit! Belarus a intrat în incapacitate de plată (Moody’s)

15 Iul. 2022, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iul. 2022, 13:42 // Actual //  Lupu Eduard

Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate joi de agenția de rating Moody’s și citată de jurnaliștii de la Meduza.

Termenul în care țara condusă de Alexandr Lukașenko a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat pe 13 iulie.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat această plată în moneda națională, rubla bielorusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Agenția Moody’s notează într-o evaluare publicată joi că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.

Guvernul bielorus a anunțat la sfârșitul lunii iunie că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, urmând exemplul Rusiei.

Moody’s a anunțat pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol după ce deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Pe 22 iunie, președintele Vladimir Putin semnase un decret ce stabilea o nouă procedură temporară de plată a datoriei externe a Rusiei în ruble, un artificiu prin care Moscova încerca evitarea intrării în incapacitate de plată.

Ultima dată când Rusia nu şi-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluţia Bolşevică, când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului ţarist faţă de creditorii internaţionali.

Ministerul rus al Finanţelor susţinea că plăţile în valută către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai însă a recunoscut ulterior că banii nu au ajuns la creditori deoarece băncile intermediare au blocat plăţile, ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Pe 20 mai Trezoreria Statelor Unite a decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari, o derogare temporară de la regimul de sancțiuni acordată pentru ca investitorii să-și poată vinde titlurile.

De la începutul lunii aprilie, Rusia nu și-a mai putut plăti datoria cu dolari deținuți în băncile americane.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău