Stare de alertă! Un gigant energetic avertizează asupra raționalizării energiei. Pericolul paște și Moldova

15 Iul. 2022, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iul. 2022, 14:32 // Actual //  bani.md

Raţionalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, a avertizat şeful gigantului energetic Shell, din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia, scrie BBC.

Luând cuvântul la o conferinţă pe teme energetice, Ben van Beurden a declarat că se anunţă o „iarnă cu adevărat grea în Europa”, iar preţurile la energie vor înregistra creşteri „semnificative”.

Preţurile energiei au sărit la începutul acestui an după ce Rusia a invadat Ucraina. De asemenea, Rusia a fost acuzată că foloseşte gazul „ca pe o armă”, limitând livrările ca răspuns la sancţiunile UE.

Luna trecută, Germania s-a apropiat de raţionalizarea gazului după ce a declanşat etapa de „alarmă” a unui plan de urgenţă privind gazul pentru a face faţă penuriei, pe fondul temerilor legate de reducerea aprovizionării. Cel mai înalt nivel al planului ar permite statului să intervină şi să stabilească priorităţi în alocarea energiei către gospodării şi serviciile de urgenţă.

Săptămâna aceasta, livrările de gaze naturale ruseşti către Germania prin conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică au fost întrerupte timp de 10 zile pentru lucrări anuale de întreţinere, dar există temeri că livrările ar putea să nu fie reluate.

Italia a raportat, de asemenea, penurii în aprovizionarea cu gaze, gigantul energetic italian Eni dezvăluind luna trecută că primeşte doar jumătate din cele 63 de milioane de metri cubi pe zi pe care le-a solicitat de la Gazprom.

UE este puternic dependentă de combustibilii fosili ruşi, Rusia furnizându-i 40% din gazele naturale. De asemenea, Rusia furnizează 27% din petrolul importat de UE, primind în schimb aproximativ 400 de miliarde de euro pe an.

Stocurile de gaz ale Europei sunt pline în proporţie de 62,6% şi există temeri că va fi dificil să se atingă obiectivul de cel puţin 80% pentru iarnă.

Mai multe ţări, cum ar fi Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca şi Ţările de Jos nu mai primesc gaz rusesc după ce au refuzat cererea de a plăti în ruble.

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

Moldovagaz s-a adresat la ANRE cu solicitarea de a majora tariful la gaz pentru consumatorii casnici la 28,41 de lei metru cub, însă ANRE va aproba un tarif de 18,40 de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au atins un nou record istoric în sezonul agricol 2024/2025, cu un volum de 486.674 de tone exportate în perioada iulie 2024 – martie 2025. Datele au fost prezentate într-o analiză de Iurie Rija, directorul Asociației „Agrocereale”.

Volumul exportat reprezintă cea mai mare cantitate livrată în ultimele patru sezoane, depășind cu 28% sezonul 2023/2024 și fiind mai mult decât dublu față de sezonul 2022/2023.

Valoarea totală a exporturilor a fost de 4,67 miliarde lei, semnificativ mai mare față de anul precedent (3 miliarde lei), însă nu a depășit recordul din sezonul 2021/2022, când Moldova a încasat 5 miliarde lei dintr-un volum mai mic, datorită unui preț mediu mult mai ridicat (12,26 lei/kg față de 9,59 lei/kg în sezonul actual).

„Creșterea actuală a exporturilor nu trebuie interpretată drept un succes absolut. Este vorba, în esență, de exporturi masive de materie primă, cu valoare adăugată redusă, în timp ce sectorul procesării rămâne în dificultate”, a declarat Iurie Rija.

În luna martie 2025 s-au exportat 69.275 tone de floarea-soarelui, cu 30% mai mult față de martie 2024. Prețul mediu a fost de 12,00 lei/kg, în scădere față de lunile ianuarie (12,09 lei/kg) și februarie (12,04 lei/kg). În portul Giurgiulești, prețul a coborât chiar la 10,80 lei/kg la începutul lunii aprilie, pe fundalul unei cereri mai slabe.

Topul exportatorilor în primul trimestru al anului 2025 este condus de grupul Rusagro, prin companiile „RUSAGROPRIM” și „AGRO-NOVA PRIM”, care au livrat împreună 49.227 tone. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL cu 45.304 tone și „AGROFLORIS-NORD” SRL cu 26.844 tone, o companie care în mod tradițional se ocupa cu procesarea locală, dar a fost nevoită să exporte materia primă în formă brută din motive de eficiență economică.

Pentru prima dată, Turcia devine principala destinație pentru floarea-soarelui moldovenească, cu 193.033 tone importate între iulie 2024 și martie 2025. Aceasta a depășit România, care a absorbit 176.246 tone, și Bulgaria, cu 90.526 tone.

Turcia a oferit și cel mai bun preț mediu – 11,2 lei/kg, comparativ cu 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria.

România, Turcia și Bulgaria au absorbit peste 1,76 milioane de tone de floarea-soarelui moldovenească în ultimii patru ani și un trimestru, ceea ce reprezintă circa 90% din exporturile totale ale Republicii Moldova pentru această cultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU