Lupușor desființează retorica populistă a fostului deputat PPDA, Liviu Vovc: Sa avem minim discernământ economic

17 Iul. 2022, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2022, 16:24 // Actual //  Lupu Eduard

Susținerea producătorului autohton poate fi făcuta prin două mari intervenții. Pe partea de ofertă: facilitarea accesului la resurse financiare, tehnologice și suport informațional/consultativ pentru a spori competitivitatea. Iar pe pe partea de cerere: campanie de promovare a culturii consumului produselor autohtone, pentru a cultiva interesul și deprinderea consumatorilor pentru produsele autohtone. În rest, totul e populism și chiar riscă sa producă efecte adverse, a comentat directorul centrului analitic Expert Grup, Adrian Lupușor recenta declarație a fostului deputat PPDA, Liviu Vovc care susținea că: anularea de cotei 50% a produselor autohtone la raft lovește în fermierii moldoveni.

”Legea asta era în contradicție cu prevederile OMC, putea provoca reacții de răspuns similare din partea partenerilor noștri comerciali (lovind în exportatorii noștri) și chiar putea duce la o creștere și mai mare a prețurilor deoarece limita accesul produselor de import care deseori sunt mai ieftine față de cele locale (cu părere de rău)”, explică economistul.

Potrivit lui, dacă vrem mai multe produse autohtone pe raft, trebuie să le sporim competitivitatea, și să renunțăm la masuri administrative care ne afectează direct mediul concurențial, mediul de afaceri și, în general, atractivitatea țării pentru investiții străine. E ca si cum, pentru a majora salariile, ai emite o lege prin care ai obliga companiile să le majoreze. Haideți sa avem minim discernământ economic și să nu cădem prada retoricii populiste (sau de lobare a unor producători).

Fostul deputat PPDA a declara: „cât de repede se schimbă viziunile. În decembrie 2020, împreună cu colegii din PAS, am votat o lege elaborată de deputatul Platformei DA Alexandru Slusari pentru a susține producătorii autohtoni și anume ca 50% din producția de pe raft să fie de proveniență națională. Despre acest lucru s-a vorbit și în campania electorală, drept o lege care vine să susțină producătorii și agricultorii din Moldova. Un an jumate proiectul de lege nu a fost implementat. Nici guvernul anterior nici cel actual nu au elaborat regulamentele. Iar azi ne trezim că majoritatea parlamentară a votat în primă lectură anularea acestei prevederi ascunzându-se după un termen frumos -„concurență neloială”.

În ședința Parlamentului din 14 iulie, deputații au votat în prima lectură abrogarea cotei de 50% a produselor autohtone pe rafturile magazinelor.

Vadim Gumene, secretar de stat la Ministerul Economiei, a declarat în plen că legea propusă va proteja micii producători de clauze abuzive și va facilita accesul acestora la plasarea producției în rețele de comercializare din toată țara. Se propune asigurarea unui echilibru în puterea de negociere și eliminarea practicilor comerciale neloiale.

„Scopul proiectului constă în atingerea mai multor finalități. În primul rând vorbim despre alinierea legislației naționale la prevederile Directivei 633 din 2019, inclusiv abrogarea cotei de raft”, spunea Gumene.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

08 Mai 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 09:28 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la obiectivele naționale de dezvoltare ale Federației Ruse pentru perioada până în 2030”, în care a stabilit sarcini-cheie pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial.

Potrivit documentului, care este postat pe site-ul Kremlinului, în 6 ani Rusia ar trebui să ajungă pe locul patru în lume în ceea ce privește PIB, calculat după puterea de cumpărare paritate (PPP).

În aceeași perioadă, volumul investițiilor în economie ar trebui să crească cu 60% „datorită îmbunătățirii constante a climatului investițional”, exporturile non-resurse și non-energetice – cu două treimi, producția agricolă – cu 25% și exporturi – de 1,5 ori.

În contextul sancțiunilor, al izolării tehnologice și al militarizării tot mai mari a economiei, Rusia, conform decretului lui Putin, ar trebui să intre în primele 10 țări din lume ca volum de cercetare și dezvoltare științifică și în top 25 în utilizare. a roboților industriali.

În decret, Putin mai cere ca până în 2030 să apară în țară bunurile autohtone de înaltă tehnologie, iar cota lor de piață să crească de 1,5 ori. Putin cere creșterea valorii adăugate a sectorului fără resurse al economiei cu 40% și, dimpotrivă, reducerea ponderii mărfurilor importate pe rafturile magazinelor la 17%, cel mai scăzut nivel de pe vremea URSS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău