Avertisment dur de la șeful ONU: Omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă” din cauza crizei climatice

18 Iul. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 17:39 // Actual //  bani.md

António Guterres le spune guvernelor că „jumătate din populaţia umană la nivel global este în pericol”, în timp ce ţările se luptă cu căldura extremă, scrie The Guardian.

Incendiile şi valurile de căldură care fac ravagii arată că omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă”, a avertizat secretarul general al ONU, în timp ce guvernele din întreaga lume se străduiesc să protejeze oamenii de impactul căldurii extreme.

António Guterres le-a spus miniştrilor din 40 de ţări reuniţi pentru a discuta despre criza climatică: „Jumătate din umanitate se află în zona de pericol, din cauza inundaţiilor, secetei, furtunilor extreme şi incendiilor de vegetaţie. Nicio naţiune nu este imună. Cu toate acestea, continuăm să ne hrănim dependenţa de combustibili fosili”.

El a adăugat: „Avem de ales. Acţiune colectivă sau sinucidere colectivă. Este în mâinile noastre”.

Incendiile au făcut ravagii în weekend în toată Europa şi în America de Nord.

În Marea Britanie, a fost emisă o avertizare de căldură extremă, fiind aşteptate cele mai crescute temperaturi înregistrate vreodată în Marea Britanie – de peste 40 grade Celsius în unele locuri.

În America de Sud, situl arheologic Macchu Picchu a fost ameninţat de incendiu. Căldura extremă a doborât recorduri în întreaga lume în ultimele luni, deoarece valurile de căldură au lovit India şi Asia de Sud, seceta a  devastat părţi din Africa şi valuri de căldură fără precedent la ambii poli i-au uimit simultan pe oamenii de ştiinţă în martie.

Miniştrii reuniţi la Berlin pentru o conferinţă de două zile despre climă, cunoscută sub numele de Dialogul climatic de la Petersberg, vor discuta despre vremea extremă, precum şi despre creşterea preţurilor la combustibilii fosili şi la alimente şi impactul crizei climatice.

Perspectivele pentru Cop27 s-au diminuat considerabil în ultimele luni, deoarece creşterile preţurilor la energie şi alimente au cuprins guvernele într-o criză inflaţionistă a costului vieţii, determinată parţial de ieşirea treptată a pandemiei de Covid-19 şi exacerbată de războiul din Ucraina. .

La Cop26, ţările au convenit să limiteze încălzirea globală la 1,5 C peste nivelurile preindustriale, dar angajamentele pe care le-au luat au fost încă inadecvate pentru a face acest lucru. Toate ţările au convenit să prezinte în acest an planuri naţionale îmbunătăţite pentru emisiile de gaze cu efect de seră, cunoscute sub denumirea de contribuţii determinate la nivel naţional (NDC).

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO