Leasing sau credit? Ce să iei în considerare când îți cumperi o nouă mașină

18 Iul. 2022, 17:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iul. 2022, 17:14 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Dorești să îți achiziționezi o mașină? Dacă ai ales deja modelul potrivit, nu îți rămâne decât să cauți cea mai avantajoasă modalitate de plată: credit sau leasing.

Cea mai importantă divizare între cele două o face chiar obiectul finanțării. Un fapt omis din atenția cumpărătorilor de automobile, este dreptul de proprietate asupra bunului, adică asupra mașinii pe care o achiziționează și cu asta vom începe.

În cazul în care optezi pentru Leasing Auto, trebuie să știi că mașina, de fapt, nu îți aparține. Proprietar devine compania de leasing, iar tu ești un simplu utilizator, beneficiar. Abia după achitarea ratelor, a sumei întregi pe care o datorezi companiei de leasing în urma finanțării, autovehiculul va trece în proprietatea ta.

Creditarea o poți obține prin mai multe metode, fie că optezi pentru un credit de consum, credit pentru nevoi speciale sau alt tip de credit, în funcție de oferta companiei de microcreditare la care apelezi. Ce faci cu banii, decizi doar tu, însă din moment ce ai planificat achiziția ești limitat de acel buget. Odată ce ai procurat și înmatriculat automobilul, tu ești proprietar pe acesta.

De menționat că în ambele cazuri, pentru suma finanțată ca împrumut se aplică un comision de acordare credit. Este o regulă atât pentru leasing cât și pentru credit, însă acest comision poate varia de la o companie la alta.

Următoarea diferență este dobânda. Din acest punct de vedere, dobânda pentru leasing depinde de anul de producție al mașinii și de avansul pe care îl aduci în companie pentru achiziție, care de obicei este de minim 30% din costul automobilului. De regulă, condițiile variază și sunt influențate de mai mulți factori.

Un contract de împrumut poate fi mai scump, însă astăzi companiile de creditare vin cu oferte greu de refuzat, iar dobânda este foarte apropiată de cea a leasingului. Acest lucru înseamnă că creditul este la fel o variantă destul de convenabilă.

Ceea ce ține de vânzare și achiziție e nevoie să știi că leasingul presupune înmatricularea mașinii și perfectarea actelor pe companie, dar costurile vor fi suportate de tine. La finalizarea leasingului și predarea bunului, va fi necesară o nouă înmatriculare, deja pe numele tău, unde din nou vei avea niște cheltuieli. Sumele nu sunt mari, dar merită menționate.

Orice schimbare pe care o vei cere a fi efectuată în graficul de plată, se va taxa adițional, fie că micșorezi ratele și extinzi termenul, fie că le mărești pentru a grăbi ziua de predare a bunului în proprietatea ta. Valabil atât pentru leasing, cât și pentru credit.

Dacă ai optat pentru leasing, ia aminte și de faptul că ești obligat să asiguri mașina cu polița CASCO, iar RCA-ul va fi efectuat tot pe numele companiei. Nu și în cazul în care ai un credit, care nu te obligă la nimic, iar decizia de a asigura automobilul pe poliță CASCO îți revine exclusiv ție.

Leasing-ul este o variantă bună mai mult pentru companii sau persoane juridice, în măsura în care pot deduce integral ratele lunare și toate costurile conexe. Pentru persoanele fizice însă, nu oferă atât de multe avantaje.

Cunoscând diferențele între cele două tipuri de finanțare, cumpărătorul unui automobil trebuie să aleagă singur care opțiune îi convine mai mult, așa cum ambele au avantaje și dezavantaje. Recomandarea noastră ar fi să studiezi atent, nu doar comisioanele și condițiile de plată sau de acordare a unui împrumut, dar și reputația companiei de leasing sau a companiei de creditare la care apelezi.

De exemplu, compania de creditare Împrumut.md te poate ajuta în acest sens și îți oferă condiții extrem de simple și avantajoase. Poți beneficia de credite fără gaj sume mari, precum și de un credit de refinanțare care te-ar ajuta să intri în posesia automobilului de vis cât mai curând. Cu toate acestea, nu uita, alegerea îți aparține!

Mult succes!

P.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău