Uniunea Europeană a lansat la Sîngerei un hub regional de susținere a antreprenoriatului social

20 Iul. 2022, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2022, 15:12 // Actual //  MD Bani

Cu suportul Uniunii Europene, astăzi, 20 iulie, la Sîngerei a avut loc inaugurarea unui hub regional de susținere a antreprenoriatului social. În cadrul Hub-ului, întreprinderile sociale vor obține suport prin instruiri, consultanță și expertiză calificată, care îi va ghida pe antreprenorii sociali în procesul de inițiere și extindere a afacerilor sociale, de care vor beneficia un număr cât mai mare de persoane din comunitatea lor.

În perioada imediat următoare, hub-ul va oferi suport pentru 20 de tineri să își dezvolte ideile de antreprenoriat social, iar alte 10 întreprinderi vor fi sprijinite în vederea orientării afacerilor lor existente în domenii de interes comunitar.

Antreprenoriatul social reprezintă o activitatea continuă de fabricare a producției, de executare a lucrărilor sau de prestare a serviciilor pentru soluționarea unor probleme sociale, prin urmare, susținerea afacerilor sociale va genera locuri noi de muncă, inclusiv pentru persoane din diverse grupuri vulnerabile.

Totodată, angajarea persoanelor defavorizate – tinerii, persoanele cu nevoi speciale, imigranții, romii, persoanele în etate – va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață a acestora și le va oferi oportunități profesionale. Astfel, dezvoltarea și extinderea afacerilor sociale vor spori incluziunea socială, crearea locurilor de muncă, implicarea persoanelor din grupuri defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale disponibile în comunitatea lor locală.

„Uniunea Europeană susține antreprenorii sociali în dezvoltarea afacerilor și extinderea acestora. Antreprenorii sociali sunt cei care contribuie la soluționarea problemelor sociale din comunitatea din care fac parte, creând oportunități de dezvoltare egale și incluzive. Acest hub regional de susținere a antreprenoriatului social, inaugurat în Sîngerei, va contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din regiunea de nord. Vom oferi tot suportul necesar pentru crearea de întreprinderi sociale, care vor genera noi locuri de muncă, inclusiv pentru persoanele din grupuri vulnerabile. Proiectul vine cu o nouă abordare inovatoare care va consolida capacitățile în vederea dezvoltării și extinderii afacerilor sociale în beneficiul comunităților locale”, a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Hub-ul regional de susținere a antreprenoriatului social din Sîngerei a fost creat în incinta Incubatorului de afaceri din Sîngerei și este dotat cu toate instrumentele și echipamentul necesar unei afaceri la început de cale sau pentru a se extinde. Hub-ul a fost inaugurat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.

Hub-ul a fost deschis prin intermediul unui grant, în valoare de 45.000 euro, obținut prin concurs deschis de către Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS din Sîngerei și Consiliul Raional Sîngerei.

„Consiliul local Sîngerei a oferit gratis spațiu pentru trei ani. Contribuţia incubatorului este tehnică – calculatoarele și echipamentele necesare. Avem de 28 de întreprinderi care sunt incubate, cunoaștem mediul de afaceri din regiune şi ne vom atinge scopul”, a declarat Ludmila Prociuc, administratoarea Incubatorului de Afaceri Sîngerei şi a Centrului de Politici Socio-Economice CONSENS din Sîngerei.

Uniunea Europeană și Suedia vor oferi granturi în valoare totală de 140.000 de euro pentru dezvoltarea a patru hub-uri regionale similare, care vor fi lansate până în 2024 și vor aplica același mecanism de funcționare. Hub-urile vor fi deschise cu sprijinul a patru  organizații de la nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, precum și în regiunea transnistreană.

Centrele Regionale de Suport în Afaceri a Întreprinderilor Sociale și hub-urile create cu suportul Uniunii Europene vor oferi suport prin sesiuni de mentorat offline și online, schimb de experiență, facilitarea conexiunilor cu alte organizații, acces la platforme de e-learning, soluții inteligente aplicabile în afaceri, soluții digitale și e-comerț. În final, sunt preconizate lansarea a 15 întreprinderi sociale, care vor oferi noi locuri de muncă pentru persoanele defavorizate. Produsele fabricate și livrate de acestea vor fi comercializate atât online, cât și pe piața locală.

Proiectul „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, are scopul de a oferi oportunități economice și sociale persoanelor dezavantajate prin prisma antreprenoriatului social cu implicarea activă a societății civile. Proiectul își propune să fortifice capacitățile societății civile din Republica Moldova în crearea întreprinderilor sociale, care vor contribui la creșterea economică și durabilă a comunităților. Proiectul are un buget de peste 1.123.000 euro și urmează a fi implementat până în decembrie 2024.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău