Ungaria a cerut mai mult gaz de la Putin

23 Iul. 2022, 12:01
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
23 Iul. 2022, 12:01 // Slider //  bani.md

Uniunea Europeană, în esenţă, este slăbită de propriile sancţiuni. Întrebarea este dacă poate supravieţui acestor măsuri de sancţionare aplicate Rusiei, a declarat, joi, la Băile Tuşnad, Mihály Varga, ministrul ungar al finanţelor, citat de agenția maghiară MTI. Politicianul a vorbit despre aceste aspecte la dezbaterea intitulată “Înainte de furtună sau după furtună? – Inflaţie, preţul energiei, recesiune”. Mihály Varga a declarat că Europa are nevoie deocamdată de energie rusească, însă tranziţia va necesita mult timp şi resurse.

Declarațiile au fost făcute de oficialul maghiar în prezența liderilor UDMR, în aceeași zi în care ministrul de externe de la Budapesta s-a dus la Kremlin pentru a-l ruga pe Putin să furnizeze mai mult gaz Ungariei.

Sancţiunile care au fost impuse nu funcţionează, nu există cooperare internaţională pe acest subiect, iar UE este foarte îngrijorată de modificarea cursului de schimb între euro şi dolar. Din această privinţă, Europa se situează “profund în colţul celor învinşi”, a afirmat ministrul ungar al Finanţelor, adăugând că politica de sancţiuni este mai mult o problemă pentru Europa decât pentru ţara împotriva căreia a fost impusă.

Acesta a precizat că inflaţia în creştere, majorarea preţurilor la energie şi alimente, creşterea ratelor dobânzilor şi astfel mărirea creditelor, sunt semne clare că lumea, inclusiv Ungaria, se îndreaptă spre o încetinire economică.

Dacă va fi într-adevăr o recesiune sau o încetinire foarte accentuată, încă nu se ştie în acest moment, însă nu există nicio analiză care momentan să prognostizeze o îmbunătăţire radicală a situaţiei, a adăugat Mihály Varga.

Politicianul a amintit că Rezerva Federală a SUA a fost prima care a reacţionat la criză, fiind dispusă să accepte recesiunea pentru a elimina inflaţia din economie, însă această strategie ia mai puţin în considerare şomajul, problemele de subzistenţă şi cele sociale.

Acest lucru împinge economia globală spre recesiune, iar din acest punct de vedere situaţia actuală este doar liniştea dinaintea furtunii, în comparaţie cu ceea ce va urma în economiile statelor, a declarat Mihály Varga.

Guvernul ungar a încercat să limiteze inflaţia prin îngheţarea preţurilor, dar acest lucru nu este sustenabil pe termen lung, a adăugat politicianul, precizând că această măsură oferă întreprinderilor din Ungaria posibilitatea să se pregătească pentru un mediu economic mai dificil şi să se adapteze.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 10:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 10:48 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a suspendat demersurile de vânzare a subsidiarei sale din Rusia, în contextul unui așa-numit „dezgheț diplomatic” între Moscova și Washington, relatează Financial Times, citând surse familiare cu situația. Decizia ar fi fost luată încă din luna februarie, potrivit a două surse citate de publicație.

Potrivit uneia dintre surse, incertitudinile geopolitice globale și posibilele schimbări în relațiile ruso-americane au determinat conducerea Raiffeisen să adopte o poziție de așteptare. O a treia sursă susține că, deși banca a întrerupt „tentativele serioase” de a-și vinde operațiunile din Rusia, evoluțiile interne din țară ar putea relansa acest proces în viitor.

În ciuda informațiilor furnizate de sursele FT, reprezentanții oficiali ai RBI au declarat că procesul de vânzare a Raiffeisenbank Rusia „este în continuare în derulare”.

Raiffeisen a fost una dintre puținele bănci occidentale care au rămas active în Rusia după începerea invaziei în Ucraina, în ciuda presiunilor internaționale. Subsidiarele sale din Rusia au generat profituri considerabile, dar prezența sa în regiune a fost intens criticată, inclusiv de autoritățile europene și americane.

Suspiciunile privind o posibilă schimbare de ton în relațiile dintre SUA și Rusia readuc în discuție complexitatea deciziilor corporative ale instituțiilor occidentale în regiuni cu regimuri sancționate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei