Recesiunea dă târcoale Europei

24 Iul. 2022, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2022, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro s-a contractat în mod neaşteptat pentru prima dată de la blocajele pandemice de la începutul anului 2021, ceea ce se adaugă la semnele că o recesiune ar putea fi la orizont.

Un sondaj al managerilor de achiziţii realizat de S&P Global a coborât în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, coborând sub nivelul care semnalează contracţia. Scăderea a fost determinată de înrăutăţirea producţiei în rândul producătorilor şi de o cvasi-stagnare a creşterii în sectorul serviciilor. Economiştii se aşteptau la o uşoară expansiune.

„O pierdere abruptă a comenzilor noi, scăderea numărului de lucrări în aşteptare şi aşteptările mai sumbre ale mediului de afaceri, toate acestea indică faptul că ritmul de declin a căpătat un nou impuls”, a declarat Chris Williamson, economist la S&P Global. „Cea mai mare îngrijorare este situaţia dificilă a industriei prelucrătoare, unde producătorii raportează că vânzările mai slabe decât se aşteptau au dus la o creştere fără precedent a stocurilor nevândute.”

Datele subliniază vulnerabilitatea economiei din zona euro, care se confruntă acum cu o retragere bruscă a stimulentelor, după ce Banca Centrală Europeană a majorat cu jumătate de punct rata dobânzii, prima majorare în mai mult de un deceniu.

„Înţelegem că se aşteaptă ca aceste decizii să însemne o creştere economică mai lentă din cauza împrumuturilor mai scumpe şi, din păcate, a locurilor de muncă necreate şi uneori pierdute”, a declarat vineri Madis Muller, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-o postare pe blog. „Dar consecinţele unor creşteri persistente şi prea rapide ale preţurilor ar fi şi mai grave.”

Semnele de încetinire a creşterii vor întări corul tot mai mare de economişti care prezic o recesiune în blocul monetar cu 19 membri în cursul acestui an. Aprovizionarea cu energie este o preocupare majoră, deoarece Rusia reduce fluxurile de gaze naturale ca răspuns la sancţiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 14:34 // Actual //  Lupu Eduard

Două țări din UE, Irlanda și Luxemburg, nu au în prezent femei în poziții de conducere în niciuna dintre companiile lor listate la bursă, potrivit Bloomberg

Irlanda s-a alăturat acestui clasament recent, când Margaret Sweeney s-a retras din funcția de director executiv al celui mai mare proprietar rezidențial privat din țară, Irish Residential Properties REIT Plc, toate cele 31 de companii listate pe site-ul Euronext Dublin devenind astfel conduse de bărbați.

Aproape orice altă țară din UE, cu excepția statului Luxemburg, are cel puțin o femeie în fruntea unei companii listate, potrivit analizei Bloomberg. Toate celelalte state membre au directori executivi de sex feminin, în afară de Slovacia, care are o companie, Biotika AS, condusă de trei directori, inclusiv o femeie, și sucursala cehă a lui Philip Morris, condusă de o femeie director general care urmează să fie înlocuită de un bărbat în iunie, potrivit unui comunicat al companiei.

Doar 8% din posturile de CEO la cele mai mari companii listate din UE 28 în 2023 erau ocupate femei, potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Chiar și în țările scandinave, femeile sunt rare în roluri de top, în ciuda reputației lor progresiste.

Principalul indice OMX Stockholm 30 al Suediei a rămas la începutul acestui an cu o singură femeie CEO din 30, după o serie de demisii în rândul femeilor în roluri de top, inclusiv Helena Helmersson de la gigantul fast fashion H&M și Alison Kirkby de la operatorul de telefonie Telia AB. Ambele au fost înlocuite de bărbați.

UE a impus ca genul minoritar să reprezinte cel puțin 40% din funcțiile de non-director și 33% din directoratele companiilor cotate la bursă cu cel puțin 250 de angajați până în iunie 2026.

În România, la conducerea companiei cu cele mai lichide acțiuni cotate la Bursă, OMV Petrom, se află Christina Verchere, ocupând poziția de CEO. Verchere este cel mai puternic executiv din businessul românesc şi femeia cu cel mai înalt rol într-o companie cu afaceri de peste 10 miliarde de euro anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău