Câte bijuterii prețioase poți scoate sau introduce în țară? Mesaj de atenționare de la vameși

26 Iul. 2022, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Iul. 2022, 15:33 // Actual //  MD Bani

Serviciul Vamal vine cu un mesaj important pentru persoanele care intenționează să scoată din țară sau să introducă bijuterii din metale prețioase. Informațiile sunt oferite în contextul cazurilor frecvente de transportare a articolelor din metale prețioase în mod ilicit.

Prin urmare, persoanele fizice au dreptul de introduce pe teritoriul Republicii Moldova:

  • bijuterii din metale şi pietre prețioase în cantitate de până la 5 unități (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de import, cu condiția că bijuteriile menționate nu sunt omogene;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de import şi declarării în modul stabilit a acestora.

În aceeași ordine de idei, persoanele fizice au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova:

  • bijuterii din metale şi pietre prețioase în cantitate de până la 5 unități (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de export, cu condiția că bijuteriile indicate nu sunt omogene;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase produse de agenții economici autorizați a căror valoare în vamă nu depășește suma de 10000 euro şi care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase a căror valoare în vamă depășește suma de 10000 euro şi care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de export, declarării în modul stabilit şi prezentării organului vamal a autorizației eliberate de Ministerul Finanțelor şi Ministerul Culturii, prin care se confirmă costul lor şi faptul că obiectele respective nu prezintă valoare culturală;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase (inclusiv şi cele expediate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau bagajelor neînsoțite), produse de agenții economici autorizați şi destinate activității comerciale sau de producție, a căror valoare în vamă nu depășește suma de 100000 euro, cu condiția respectării măsurilor de politică economică, achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit.

De la începutul anului curent, funcționarii vamali au contracarat 17 tentative de transportare ilicită a articolelor din metale prețioase.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova face apel către cetățeni să respecte legislația aferentă reglementării transportării articolelor din metale prețioase și să declare aceste bunuri în conformitate cu legislația în vigoare.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău