Războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022 în Ucraina a depășit borna celor 5 luni și liderul de la Kremlin nu dă niciun semn că ar vrea să sfârșescă această agresiune brutală a Moscovei. Însă, acum el se folosește de cea mai periculoasă armă a sa, propria democrație a Occidentului, pentru a lovi Europa și lumea democrată.
Putin știe că alegătorii din Occident se vor revolta din cauza recesiunii din economia lor, cu mult înainte ca oamenii să o facă, potrivit unei analize din Bloomberg.
În săptămânile care au precedat invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, Rusia a semănat în mod deliberat confuzie cu privire la intențiile sale. Moscova a spus că nu intenționează să cotropească țara vecină, ci doar și-a adunat trupele la graniță.
Acum, Putin face același lucru cu intențiile sale de a reduce consumul de combustibil, alimente și îngrășăminte. Spre exemplu, ieri, un purtător al Kremlinului a spus că Putin nu vrea să taie complet gazele care ajung în Europa, chiar dacă Gazprom și-a redus aprovizionarea la un nivel scăzut, de numai 20% din capacitate, invocând evident dificultăți tehnice.
Un analist, Julian Lee avertiza că nu poți avea încredere în promisiunile lui Putin, cu privire la astfel de lucruri. Cu siguranță, Putin nu este un tip înalt, dar el știe judo.
De fapt, familiaritatea lui Putin cu această artă marțială este deosebit de relevantă aici, nota Liam Denning, deoarece liderul Rusiei transformă puterea presupusă a Occidentului – democrația – într-o slăbiciune.
Ca autocrat, cu o mass-media locală captivă, Putin poate continua să-și sărăcească propriul popor, atâta timp cât vrea. Dar știe că, crizele alimentare și energetice, pe care le provoacă în întreaga lume erodează rapid poziția politică a rivalilor săi din Occident.
Așa au căzut până acum, prim-miniștrii britanic și italian, Boris Johnson și Mario Draghi.
Noile arme americane par să schimbe cursul pe frontul din Ucraina, dar Putin poate crede că ne va supraviețui. Și, în mintea lui, speră că poate avea dreptate.