Creditare avantajoasă a IMM- lor de la Mobiasbanca – OTP Group

26 Apr. 2021, 09:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2021, 09:10 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Mobiasbanca – OTP Group a mai obținut un împrumut de 15 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu scopul de a satisface cererea în creștere din partea companiilor din R. Moldova, care investesc continuu în îmbunătățirea calității produselor și serviciilor lor. Împrumutul va fi disponibil în trei tranșe a câte 5 milioane de euro fiecare, pentru sprijinul investițiilor în microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii.

Mobiasbanca – OTP Group va acorda  împrumuturi pentru realizarea proiectelor investiționale lansate de către IMM-urilor locale datorită aderării la Programul EU4Business pentru competitivitatea IMM-urilor în programul de parteneriat estic “EaP SMEC”, creat de BERD în cooperare cu Uniunea Europeană.

IMM-le  care inițiază proiecte investiționale de modernizare a tehnologiilor de producere și a echipamentelor necesare pentru a îndeplini standardele UE în ceea ce privește calitatea produselor, măsurile de sănătate și siguranță, de protecția a mediului înconjurător, pot să-și îmbunătățească nivelul de competitivitate pe piața locală și să acceseze una dintre cele mai atractive piețe de desfacere – cea a Uniunii Europene.

Pe lângă finanțarea avantajoasă pe termen lung oferită de Mobiasbanca – OTP Group, clienții eligibili vor beneficia de granturi bănești la finalizarea proiectelor de investiții, prin rambursarea până la 15% din banii investiți în proiect, și vor beneficia de asistență tehnică gratuită din partea experților UE și locali.

Svetlana Armașu, șef secție Relații cu Instituțiile Financiare Internaționale,  a explicat avantajele finanțării oferite în cadrul acestui program: „Ne bucurăm că, împreună  cu BERD, am reușit să  consolidăm eforturile pentru a  atrage resurse financiare suplimentare cu scopul de a sprijini afacerile clienților noștri din agricultură, industria alimentară, de producere a mobilei și altele.  Cu ajutorul acestor resurse financiare, contribuim la impulsionarea economiei naționale prin optimizarea, eficientizarea și modernizare proceselor tehnologice ale IMM din Moldova astfel ca acestea să acceadă  pe noi piețe de desfacere.”

Până în prezent,  prin programul EU4business, Mobiasbanca – OTP Group a finanțat cu succes mai mult de 270 proiecte investiționale din agricultură și  alte domenii ale economiei naționale, facilitând accesul la resurse financiare cu scop de construcție/reparație a imobilelor de producere/prestare servici, achiziții de echipamente frigorifice, echipamente agricole și industriale de ultimă generație, în valoare totală de peste 33 Mil. EUR.

În cadrul Liniei de Creditare sunt eligibile spre finanțare proiectele investiționale pentru construirea de clădiri industriale sau oficii energo-eficiente, achiziția echipamentelor de producere, proiecte ce implică energia regenerabila, perfecționarea  sistemelor de management ale întreprinderii, cu scopul  de a moderniza procesul de producere/prestare servici și care vor respecta una sau mai multe Directive UE din domeniul ocrotirii mediului și securității în muncă.

Mobiasbanca – OTP Group este o bancă sistemică cu peste 30 de ani de experiență pe piața din Moldova, care oferă o gamă completă de servicii pentru 8.000 de companii și 165.000 de persoane fizice prin 52 de sucursale în toată țara. Din anul 2019 face parte din grupul financiar OTP Group.

P. 

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău