10 LEI// Radu Cheltuială, fondator iTicket, iFood: Nu sunt omul regretelor. Afacere nu înseamnă job de la 9:00 la 18:00

04 Aug. 2022, 10:00
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
04 Aug. 2022, 10:00 // Interviu //  MD Bani

Radu Cheltuială, fondatorul iTicket și iFood, este omul modest, căruia îi place să rămână departe de spațiul public. El este cel care se implică zilnic în dezvoltarea afacerilor pe care le-a lansat. În cadrul emisiunii 10 LEI am încercat să-l descoperim pe omul și antreprenorul Radu Cheltuială.

„Libertatea financiară merge mână în mână cu libertatea de a activa și de a face ceea ce îmi place. Libertatea financiară pentru mine înseamnă că nu aștept ziua de vineri și nu mă întristez când e luni. Din contra, eu mă întristez când vine weekendul și abia aștept ziua de luni, să revin la muncă, pentru că fac ceea ce îmi place. Nu vin la muncă pentru că trebuie. Tot aici se adaugă libertatea de a călători și de a-ți realiza visele pe care le ai. ”

Și-a început cariera la Ministerul Finanțelor, fiind absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova, apoi a continuat cu joburi în mediul privat. Totuși, dorința de obține independența financiară și de a se afirma în lumea antreprenoriatului l-au motivat să lanseze propria afacere.

Așa a apărut iTicket, companie care a devenit lider pe piața din Republica Moldova, fiind cel mai mare organizator de evenimente din țară. Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la lansare, iTicket va veni cu produse noi și un concert aniversar despre care urmează să aflăm. De asemenea, în prezent ideea de afacere se testează și pe piața din România.

„Inițial, am vrut să ajut teatrele să aibă o prezență mai proeminentă în mediul online, să aducem teatrul și în rândul tinerilor.”

iFood a apărut în anul 2020, cu investiții mult mai mari decât iTicket. Pentru comparație iTicket a fost lansat cu puțin peste 1.000 de dolari. În ceea ce privește iFood, investițiile inițiale au fost de peste 100 de mii de euro.

În viziunea omului de afaceri, o sumă frumoasă în contul unei persoane este importantă, dar nu este ceea ce contează cel mai mult. Personal, Radu Cheltuială pune un accent mult mai mare pe lucrurile nemateriale.

Birocrația – cea mai mare provocare a antreprenorilor din Republica Moldova

„Cea mai mare provocare sunt birocrația și legile ineficiente. Noi încă avem foarte multe standarde și legi care au rămas din perioada sovietică. De asemenea, la noi încă există mentalitatea de crede că oamenii care fac bani neapărat au furat.”

Potrivit fondatorului iTicket, antreprenorii au nevoie de acces la capital ieftin pentru a lansa afaceri în Republica Moldova. De asemenea, subliniază faptul că dezvoltarea afacerilor tehnologice costă mai scump decât cele tradiționale.

O zi din viața fondatorului iTicket

Ți s-ar părea că viața unui antreprenor este ușoară, cu un program liber și fără prea multe sarcini. Dar nu este chiar atât de simplu.

De exemplu, Radu Cheltuială își începe ziua la ora 05:00 cu o cafea, după care urmează timp pentru lectură și meditații. Din programul lui nu lipsește nici sportul. După sport începe lucrul: ședințe, întâlniri și planuri de viitor. Seara o petrece împreună cu familia, întrucât îi place timpul de calitate petrecut alături de cei dragi.

„Nu sunt omul regretelor”

Chiar dacă, fiind în lumea afacerilor, s-a confruntat cu obstacole și provocări nu a renunțat să lucreze pentru a-și atinge scopurile. Îi place mult domeniul în care activează și nu regretă nimic din ceea ce a făcut sau chiar pierdut. În perioada pandemiei, din cauza lipsei de evenimente afacerile au suferit pierderi considerabile, iar pentru a rezista a fost nevoit să renunțe la lucruri personale printre care și casa,  automobilul.

„În pandemie noi am fost primii activitatea cărora a fost stopată. Nu am dat oamenii afară, am continuat să plătim salarii, am întors oamenilor banii pentru evenimentele anulate.”

Radu Cheltuială are și un mesaj pentru tinerii care vor să lanseze afaceri: „nu vă grăbiți să lansați afaceri, afacerea nu este pentru toți”. Și aici a oferit exemplu personal, menționând că a avut și alte încercări de a lansa afaceri, dar a eșuat.

„O afacere este o aventură pentru toată viața. Afacere nu înseamnă un job de la 09:00 la 18:00. Aici lucrezi 24/24, chiar și atunci când ești la odihnă sau petreci timpul cu familia. Un antreprenor lucrează mult mai mult decât un angajat.”

„Ambițios, determinat, curajos” – așa se descrie antreprenorul Radu Cheltuială. În ceea ce privește omul Radu Cheltuială, atunci, se descrie ca fiind: „privat, familist, puternic.

Pentru mai multe detalii intrigante urmăriți interviul integral.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău