Cine este Maxim Oreșkin, umbra lui Putin şi arhitectul planurilor care au scăpat Rusia de colapsul economic

07 Aug. 2022, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Aug. 2022, 14:51 // Actual //  bani.md

Economistul Maxim Oreșkin a intrat în scenă şi a pariat totul împotriva Occidentului atunci când sancțiunile europene a început să lovească Rusia din toate părţile, în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina. El este artizanul contraofensivei economice a lui Putin asupra Europei.

Datorită lui Maxim Oreșkin ţara a rezistat şocurilor economice care ameninţau să distrugă fortăreaţa rusească. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu împlinise încă o lună și blitzkrieg-ul deja declanșase repercusiuni dure. Guvernul rus se străduia să evite un default, iar rubla intrase în picaj.

Pe 23 martie, Vladimir Putin a ripostat, cerând adversarilor Rusiei din Europa să-și plătească în ruble facturile masive pentru gazul natural.

Oreșkin, consilierul economic în vârstă de 40 de ani al președintelui, a fost autorul pariului de a rupe contractele și de a răsturna acorduri vechi de decenii, potrivit oficialilor familiarizați cu problema.

De la începutul invaziei, el a apărut ca un membru cheie al cercului interior al lui Putin în domeniul politicii economice, unul dintre cele câteva persoane din interior cu experiență financiară occidentală care ajută acum la contraofensiva economică a Kremlinului.

„Acum sunt ocupați să descopere cum să ocolească sancțiunile și o fac cu succes”, a spus Serghei Guriev, un economist care a consiliat guvernul în primii ani ai epocii Putin, dar mai târziu a fugit la Paris, unde acum este rector la Științe Politice. „Dar toți banii câștigați sunt pentru a finanța războiul.”

Daune evitate

Aceste tactici au ajutat Kremlinul să evite cele mai grave prejudicii economice atunci când au fost impuse pentru prima dată sancțiunile.

Previzioniștii văd acum o contracție la jumătate mai profundă în acest an. Rubla și-a recuperat pierderile inițiale, deoarece zeci de miliarde de dolari și euro inundă Rusia datorită energiei și altor exporturi.

Prin valorificarea influenței Rusiei asupra livrărilor de gaz către Europa, cererea de ruble a lui Oreșkin i-a permis lui Putin să pară că luptă împotriva atacului inițial al sancțiunilor.

În cele din urmă, a forțat UE să dea înapoi, deoarece majoritatea consumatorilor importanți s-au înscris la noile condiții care includeau cerința de a deschide conturi speciale la Gazprombank JSC, menținând creditorul liber de sancțiuni.

„Consider că efectul utilizării schemei de ruble pentru gaz este pozitiv”, a spus Oreșkin pentru Bloomberg, refuzând să comenteze rolul său în conceperea acesteia.

Parcursul lui Oreșkin

Oreșkin a scornit înflorituri retorice care au devenit apoi discursuri prezidențiale. El a inventat o frază pe care Putin avea să o repete de nenumărate ori, descriind confiscarea rezervelor internaționale ale Rusiei ca fiind de fapt „o adevărată neîndeplinire a obligațiilor” de către SUA și Uniunea Europeană față de Rusia.

El a contribuit, de asemenea, la elaborarea planurilor de limitare a consecințelor, deoarece băncile Rusiei sunt separate de serviciul de mesagerie financiară SWIFT.

Putin l-a luat cu el într-o călătorie recentă în Iran, care are zeci de ani de experiență în lupta împotriva sancțiunilor occidentale.

Oreșkin își folosește experiența occidentală pentru a reduce impactul sancțiunilor asupra Rusiei

Fost bancher la unitatea din Rusia a Societe Generale SA, acum își folosește experiența occidentală pentru a reduce impactul sancțiunilor. Oreșkin face parte dintr-un grup de oficiali care încearcă de multă vreme să traseze o linie fină între elaborarea unei politici economice favorabile investitorilor și represiunea în creștere a lui Putin.

Războiul a făcut acest act de echilibristică aproape imposibil, Oreșkin și colegii săi fiind loviți de sancțiuni, deoarece politicile lor economice servesc mașinii de război a Kremlinului.

Oreșkin face parte dintr-o generație de tranziție care și-a petrecut anii adolescenței în tumultul anilor 1990, o perioadă de greutăți și îndrăzneală economică. Generația de tehnocrați a lui Oreșkin îi mai include și pe viceguvernatorul Băncii Rusiei, Alexey Zabotkin, 44 de ani, și pe ministrul adjunct al Finanțelor, Vladimir Kolychev, 39 de ani.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

De la mijlocul lunii decembrie 2024 va fi lansată cursa feroviară Chișinău – Lviv. Anunțul a fost făcut de Alexandr Pertsovskyi, președintele consiliului de administrație al companiei „Ukrzalizniția”, potrivit publicației de specialitate CTS, citată de „European Pravda”.

Conform declarațiilor lui Pertsovskyi, din 15 decembrie „Ukrzalizniția” va inaugura legătura feroviară Lviv – Chișinău.

„Trenul Kiev – Chișinău funcționează deja cu succes. Acum, includem în această conexiune și Lvivul, răspunzând unei cereri populare”, a declarat Pertsovskyi.

Noua rută va funcționa cu un vagon conectat. Acesta va pleca din Lviv la ora 15:00 și va fi atașat la alt tren, cu sosire la Chișinău la ora 11:30.

Potrivit lui Pertsovskyi, orarul este unul convenabil pentru pasagerii care doresc să folosească aeroportul local din Lviv, recunoscut pentru numeroasele zboruri către destinații populare din sud, precum Turcia.

„Acum, Lviv va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat el.

Noile rute anunțate pentru 2025 vor fi lansate începând cu 15 decembrie 2024. Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală