Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea a două ateliere de film MOLDOX Lab: EXPLORATION și MONTAJ, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială „MOLDOX”. Evenimentul se va desfășura în perioada 22-28 august, la sediul Teatrului Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu” din Cahul.
Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX se adresează atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul cinematografiei. În cadrul festivalului, sunt ecranizate proiecții de film social, urmate de discuții cu realizatorii filmelor. Totodată, vor fi organizate ateliere de creație și workshopuri pentru realizatorii de film documentar profesioniști din Republica Moldova, precum și pentru cei în devenire.
Anul acesta, în cadrul MOLDOX Lab vor fi organizate cinci ateliere de creație, care se vor desfășura în paralel cu proiecțiile din festival:
- EXPLORATION (22-28 august) dedicat tinerilor cineaști și documentariștilor începători din Cahul și din toată Republica Moldova va fi susținut de regizoarea Nora Agapi.
Nora Agapi este regizoare și fotografă din România, directoare de imagine a mai multor documentare premiate la festivaluri internaționale. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – secția Film Tv (1998). Master în Digital Arts la Universitatea din Atena. În perioada 1999-2001, lucrează ca asistent universitar în cadrul secției Film Tv, specialitatea fotografie. A fost cameraman și fotograf de platou în proiecte cinematografice desfășurate în România, Germania, S.U.A. și Irlanda. Pe parcursul a peste 20 de ani de activitate, a avut expoziții personale de fotografie organizate la București, Timișoara și Budapesta. Din 2013 colaborează cu MOLDOX în calitate de coordonator de ateliere film și fotografie.
- MONTAJ (24-28 august) – un atelier avansat de montaj sunet și editare imagini dedicat tinerilor profesioniști din domeniu va fi susținut de cineastul Dragoș Apetri.
Dragoș Apetri este scenarist, sunetist și mai ales unul dintre cei mai cunoscuți monteuri de film din industria românească de film. Printre altele, el a realizat montajul unor filme emblematice precum Marița (2017, r. Cristi Iftime) și Malmkrög (2020, r. Cristi Puiu) colaborând, de asemenea, la montajul câștigătorului premiului Ursul de Aur (Berlinale 2018) Nu atinge-mă! (r. Adina Pintilie). Dragoș Apetri este membru al colectivului de montaj „We are basca” și ține ateliere de montaj pentru adolescenți în parteneriat cu Festivalul de film Documentar „One World Romania”.
- InterAction – atelier dedicat membrilor societății civile și activiștilor din sfera organizațiilor non-guvernamentale, finanțat de Ambasada S.U.A. în Republica Moldova, va fi susținut de cineaștii Melody Gilbert (S.U.A.) și Hjalmar Palmgren (Suedia).
- INSPIRATION – curs avansat, dedicat realizatorilor de film documentar care au un proiect de film în producție sau post-producție (finanțat de ambasada S.U.A.)
- Critică de film – atelier dedicat tinerilor jurnaliști din Republica Moldova care doresc să își perfecționeze abilitățile de recenzare a filmului documentar contemporan (finanțat de ambasada S.U.A.)
Moldox Lab este o platformă de instruire și conectare a talentelor locale cu producătorii internaționali de film documentar. Pe de o parte, an de an, Moldox aduce la un loc oamenii pasionați de industria cinematografică, care doresc să reflecte problemele societății contemporane prin intermediul filmului documentar. Pe de altă parte, în cadrul proiectului participă experți de talie mondială, care oferă participanților susținere și ghidare în procesul de creație.
Misiunea Moldox Lab constă în srijinirea, instruirea și motivarea talentelor locale să creeze filme documentare cu impact social pentru Republica Moldova, facilitând accesul acestora pe platformele europene.
„Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.”