Putin mai are o trompetă – sultanul Erdogan. Turcia va juca după cum cântă liderul de la Kremlin

09 Aug. 2022, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2022, 09:55 // Actual //  bani.md

Când Rusia a cerut anul acesta Europei să plătească în ruble pentru gazele pe are i le vinde, guvernul ungar nu a ezitat. Cu puţin timp înainte de invazia rusă din Ucraina, Ungaria încheiase un nou acord pe termen foarte lung cu Gazprom. Specialiştii occidentali în geopolitică spun că Budapesta joacă după cum îi cântă Rusia şi şi-a adâncit de bună voie dependenţa de gaze­le ruseşti pentru că acestea i-ar oferi siguranţă energetică şi i-ar proteja consumatorii de criza costului vieţii, în plină desfăşurare acum.

În Ungaria, inflaţia se apropie de 13%, nivel ridicat, dar nici de departe comparabil cu cel din, spre exemplu, Cehia, unde indicatorul este aşteptat să ajungă la aproape 20%, conform ING. În Polonia, ţara euro­pea­nă care a făcut cele mai mari eforturi pentru a deveni independentă faţă de importurile de energie rusă, inflaţia este de 15%.

Însă Turcia s-a dus şi mai departe: inflaţia este de 80%. De aceea, orice levier pe care guvernul de la Ankara îl poate folosi pentru a domoli scumpirile este binevenit. Acordul intermediat de Turcia între Ucraina şi Rusia care permite exportul de cereale şi alte ali­mente sau furaje ucrainene pe Marea Neagră a fost lăudat până şi de Papa de la Roma.

Acordul înlesneşte şi exporturile de cereale ale Rusiei. Turcia importă cereale, aşa cum importă şi cea mai mare parte a energiei folosite. Mai recent, guvernul turc a anunţat că va plăti cu ruble o parte din gazele naturale im­portate din Rusia. Aceas­ta a fost de fapt o confirmare pentru că vestea a venit mai întâi de la Moscova.

Unii observatori au su­bliniat un alt aspect al acestei strategii: Turcia îşi dedolari­zează importurile de energie. De asemenea, Bloomberg scrie că cinci bănci turceşti au adoptat sistemul de plăţi rusesc Mir, considerat o piesă de bază a ceea ce este cunoscut ca Fortăreaţa Rusia, efortul Moscovei de a ieşi de sub influenţa sistemului financiar occidental şi de a se proteja astfel de sancţiunile Vestului.

Analiştii occidentali se tem că în felul acesta Turcia, un stat membru al NATO, se apropie periculos de mult de Rusia, la un nivel la care nici Ungaria, şi ea stat membru al NATO, n-a ajuns. Cotidianul turc Dunya scrie, citat de bne IntelliNews, că depozitele din porturile turceşti sunt pline de mărfuri şi produse destinate Rusiei.

Ziarul citează surse din sectorul de logistică şi explică situaţia prin faptul că Turcia ajută Rusia să ocolească sancţiunile impuse de SUA, UE şi alte state occidentale Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina. Guvernul turc nu s-a aliniat răspunsului occidental şi susţine că trebuie să rămână în relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova pentru a-şi păstra statutul de intermediar de încredere în negocierile pentru pace.

Totuşi, notează bne IntelliNews, se spune că administraţia de la Washington este din ce în ce mai iritată de faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se afişează tot mai des cu omologul rus, Vladimir Putin, şi cu cel iranian, Ebrahim Rais.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 09:28 // Actual //  Ursu Victor

Fostul deputat și actual membru al Consiliului Energocom, Alexandr Slusari, a lansat un atac dur la adresa guvernării PAS, criticând în special politicile economice din ultimii patru ani și gestionarea resurselor financiare ale statului. Într-o postare recentă, Slusari a evitat să comenteze direct demisia ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, argumentând că acesta reprezintă doar un simbol al unui eșec economic mai amplu.

Slusari susține că politicile economice promovate de guvernare au fost dezastruoase, ducând la stagnare economică și la un exod masiv al populației active. Potrivit acestuia, PIB-ul Republicii Moldova a înregistrat o creștere infimă de doar 0,7% într-un singur an, în timp ce în restul perioadei a fost în scădere. În paralel, deficitul Bugetului Asigurărilor Sociale a crescut de aproape două ori între 2021 și 2024, ajungând la 5 miliarde de lei, sumă acoperită din bugetul de stat.

Slusari mai subliniază că datoria de stat a atins 124 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din PIB. Deși această valoare nu este alarmantă în sine, problema reală este destinația fondurilor: „Banii au fost cheltuiți predominant pentru consum, fără a crea valoare adăugată”.

De asemenea, fostul parlamentar a criticat investițiile în infrastructura rurală, considerând că acestea nu sunt suficiente pentru a stopa depopularea satelor și declinul agriculturii: „Îngropați fierul inutil în pământ și faceți drumuri pe care va circula puțină lume”.

În final, Slusari pledează pentru o schimbare radicală de viziune economică, printr-un sprijin activ al activităților economice și al creării locurilor de muncă, inclusiv prin atragerea de fonduri europene destinate dezvoltării antreprenoriatului. El sugerează că statul ar trebui să devină co-investitor în sectoarele strategice, chiar dacă acest model contravine doctrinei liberale promovate de actuala guvernare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI