Cinci tehnologii care vor schimba radical viața oamenilor

17 Aug. 2022, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2022, 11:03 // Actual //  bani.md

Viteza și amploarea schimbărilor tehnologice în ultimii 20 de ani sunt uluitoare. Am modelat o lume în care informațiile se mișcă cu viteza luminii cu un cost aproape de zero până la colțurile îndepărtate ale pământului. Acest lucru face posibilă conectarea și colaborarea la o scară care anterior era considerată science fiction, scrie webforum.org.

Am dezvoltat tehnologii, cum ar fi vaccinuri și rachete spațiale reutilizabile, care ne permit să facem față provocărilor de la combaterea coronavirusurilor până la colonizarea planetei Marte. Deși aceste schimbări sunt cu adevărat uluitoare, cinci tehnologii de bază sunt probabil să ne propulseze într-o lume asemănătoare cu cele prezentate în filme.

1.Inteligența artificială

În timp ce internetul este fundamentul distribuirii informațiilor, inteligența artificială este fundamentul învățării. Folosind inteligența artificială, dispozitivele inteligente au capacitatea de a monitoriza, colecta și procesa date relevante și de a folosi inteligența învățată pentru a lua decizii și descoperiri optime la viteze uluitoare care depășesc majoritatea capacităților umane. La fel ca internetul, care – în mai puțin de 25 de ani – a devenit parte integrantă a majorității industriilor, de la alimentație la finanțe, capabilitățile AI ar putea pătrunde și transforma toate industriile. Mașinile cu conducere autonomă bazate pe inteligență artificială sunt familiare și identificabile.

2.Realitatea virtuală (VR)

Experimentăm lumea și aflăm despre realitatea noastră prin intermediul celor cinci simțuri, iar percepția noastră asupra realității poate fi modificată de informațiile furnizate simțurilor noastre. VR creează o ușă către o lume în care simțurilor noastre li se poate arăta o versiune a realității care nu este reală, ci percepută. VR a avut și va continua să aibă un impact major într-o gamă largă de domenii, de la dezvoltarea abilităților la chirurgie la jocuri. Simulatoarele de zbor sunt obișnuite astăzi și oferă piloților opțiuni cu risc scăzut (fără accidente), rentabile și ecologice (fără emisii de carbon din combustibilul pentru avioane) pentru a dobândi o abilitate critică.

3.Tehnologii de editare a genelor

CRISPR, o pereche de foarfece moleculare care poate edita sau modifica cu precizie o secvență de ADN țintă, s-a dovedit promițătoare. A fost descoperită în sistemul imunitar bacterian, unde taie ADN-ul virusurilor care invadează corpul nostru. Deși în stadiile sale incipiente, CRISPR oferă capacitatea de a contracara o serie de boli genetice, inclusiv cancer, boli neurodegenerative și tulburări de sânge. A fost folosit recent ca instrument terapeutic și de diagnostic pentru coronavirus. Are chiar potențialul de a crea culturi rezistente la boli și secetă și de a produce biocombustibili la scară pentru a combate criza climatică. În cele din urmă, editarea genelor ar putea fi cheia către Sfântul Graal – în cele din urmă trecând de la diagnosticarea și tratarea bolilor pentru a le preveni complet.

4.Blockchain

Blockchain este un registru public și distribuit care nu este controlat de nicio persoană sau entitate. În timp ce cea mai cunoscută, dar mai puțin înțeleasă, aplicația care folosește blockchain este criptomoneda, blockchain-ul are potențialul de a remodela totul, de la sistemele politice (de vot) la cele economice (monede digitale și contracte inteligente). Contractele inteligente (acorduri programatice între două părți) construite pe blockchain fac mai rapid, mai puțin costisitor și eficient pentru creditori să declanșeze automat acțiuni, cum ar fi apeluri în marjă, eliberare de garanții sau blocarea mașinilor (folosind IoT) atunci când plata unei mașini nu este efectuată în timp. În contextul politic actual, blockchain-urile pot asigura că numai cei eligibili pot vota, voturile nu pot fi modificate și votul se poate face în siguranță prin intermediul unui smartphone.

5.Nanotehnologie

Nanotehnologia permite manipularea materiei la o scară aproape atomică pentru a produce noi structuri și materiale. Are potențialul de a afecta o gamă largă de industrii, de la asistență medicală la producție. În domeniul științei alimentelor, nanosenzorii din ambalaje pot ajuta la detectarea contaminărilor de tip salmonella. Una dintre cele mai mari oportunități este în domeniul livrării țintite a medicamentelor și al asistenței medicale. Într-un viitor nu prea îndepărtat, am putea trata cancerul țintind doar celulele nesănătoase și stimulând creșterea celulelor nervoase folosind nanofibre pentru a regenera nervii spinali deteriorați. Filtrele nanostructurate pot elimina, de asemenea, virușii și alte impurități din apă, creând apă potabilă sigură din abundență, o provocare de netrecut timp de secole.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală